Connect with us

Oktatás

Zökkenőmentes átállás és nyelvvizsgadömping a Pedagógiai Karon

Dr. Lipcsei Imre (Fotó: Hegedűs Éva)
Dr. Lipcsei Imre (Fotó: Hegedűs Éva)

Hetedik hete zajlik a távoktatás az oktatási intézményekben, az óvodától a felsőoktatásig. A Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara is alig egy hét leforgása alatt áthidalta az átállással járó nehézségeket, és a megfelelő ütemben zajlanak a képzések.

– Valójában nem ért a helyzet váratlanul bennünket, mert a levelezőképzésen gyakran használjuk ezeket a módszereket. Elég gyorsan jött a váltás, mivel szerdán este értesültünk róla, hogy a hallgatóknak csütörtökön el kell hagyniuk a kollégiumot. Következő héten szerencsére egy rendkívüli tavaszi szünet vette kezdetét a felsőoktatásban, tehát egy hetünk volt arra, hogy felkészüljünk, és a technikai feltételeket is megteremtsük. Alapvetően azt látjuk, hogy a rendszer jól működik, a hallgatók partnerek, hiszen tisztában vannak vele, hogy ezekből az anyagokból le kell vizsgázniuk – számolt be az eddigi tapasztalatokról dr. Lipcsei Imre.

A kar dékánja kifejtette, igazodtak a kollégák az eredeti órarendhez, így az ütközések elkerülhetők. Az elméleti órák anyagának elsajátítására különböző módszertant alkalmaznak, míg a gyakorlati képzés átkonvertálása sokkal nagyobb nehézséget okoz. Ebben a Budapesten működő levelező képzés nyújt számukra segítséget. A kollégák jellemzően segédanyagokhoz és rövidebb, 5-10 perces oktatófilmekhez folyamodnak, amelyek révén a törzsanyag 70-80 százalékban átadható.

Dr. Lipcsei Imre dékán arról is tájékoztatott, hogy a záróvizsgák lebonyolítására az érettségit veszik alapul. E szerint a hallgatók a helyszínen vizsgáznak, a megfelelő biztonsági előírások betartásával. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a főiskolások és tanáraik két külön helyiségben foglalnak helyet, s skype-on tartják egymással a kapcsolatot. Terveik szerint az eredeti időintervallumban zajlanak majd a vizsgák, ezzel is erősítve a távoktatás létjogusultságát.

A gyakorlóintézményben folyó munka a veszélyhelyzetből adódóan ezekben a hónapokban szünetel. A hallgatók az itt megtartandó óráikat szeptemberre csoportosítják át.

– A Pedagógiai Karon kb. 6-700 diplomát kell év végén kiállítanunk. Az eddigi tapasztalatok szerint a hallgatók kb. ötven százaléka kapta meg a diplomáját. Ezek közül azért sokan voltak, akik néhány éven belül megcsinálták a nyelvvizsgájukat. Nekik folyamatosan állítottuk ki a diplomájukat. A nagy problémát most az jelenti, hogy dömpingszerűen kell dolgoznunk. A Tanulmányi Osztály dolgozói így most valószínűleg nem folytathatják otthonról a munkájukat, mert több ehhez kapcsolódó fizikai tevékenységet is el kell végezniük. Ilyen pl. egy 20-30 oldalas, kétnyelvű Europass oklevél, amit kézzel kell összefűzniük és lepecsételniük – avat be a néhány hete hozott döntéssel járó többletfeladatokba, mely szerint az augusztus 31-ig záróvizsgát tevők mentesülnek a nyelvvizsga megtétele alól.

Hozzátette, tovább nehezíti a helyzetet a 2014-ben történt fenntartóváltás. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint ugyanis a kedvezmény visszamenőleg mindenkit megillet, akiknek nyelvvizsga hiányában nem adták ki a diplomájukat. Ez a becslések szerint közel 100 ezer főt érint. Ez pedig a Pedagógiai Kar vonatkozásában azt jelenti, hogy a 2014 előtt végzett diákok adataikhoz egyelőre nincs hozzáférésük. Folynak a tárgyalások a jogelőd intézménnyel, de ígéri, augusztus 31-ig mindenképp megoldást találnak a kérdésre.

– Óriási a hiány az óvodapedagógusoknál és a tanítóknál. Ez a döntés valamelyest enyhíteni fog a helyzeten, de a problémát nem oldja meg – vonta le a bejelentés várható következményeit a kar dékánja, bízva abban, hogy a végzősök a nyár végére tervezett diplomaosztó ünnepségen személyesen vehetik át oklevelüket.

Népszerű

Fotó: Gallicoop Instagram Fotó: Gallicoop Instagram

Római köményes-fokhagymás pulykafasírtgolyó

Ajánlatunk hétvégére

Sógornők (Fotó: Babák Zoltán) Sógornők (Fotó: Babák Zoltán)

(Sógor)női sorsok

Színház

Bodonyi Dóra megnyerte a K1 5000-et

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Szarvasi séta a millennium korának polgári Magyarországán

Turizmus

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect