in

Pusztai élőhelyek fejlesztése Dévaványa térségében

Jelenleg a hazai nemzeti parkok közül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében található a régi magyar háziállatfajtáink közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a fajta génmegőrzését szolgáló tehénállomány jelentős része.

A projekt keretében az igazgatóság magyar szürkemarha és magyar házi bivaly állományainak téli tartási helyének fejlesztése valósul meg. A fejlesztés eredményeképpen a jelenleg még használatban lévő, az egyes puszták belső területein található téli tartási helyek véglegesen kiválthatók lesznek, amik a továbbiakban nyári tartási helyként funkcionálnak tovább.

A beruházás keretében kialakításra kerülő tartási helyen egy 400 – vegyes korosztályú – állat befogadó képességű szürkemarha szárnyék épül, ami egész télen megfelelő védelmet biztosít a ridegtartáshoz szokott állatoknak, egy bivaly istálló, ami 200 – vegyes korosztályú – állat befogadóképességére lesz alkalmas a hideg hónapokban. Az infrastruktúrafejlesztés része a kiszolgáló funkciókat ellátó épületek, építmények létrehozása, mint a gépszín, kútház, tüzivíztároló, trágyatároló, valamint az épületkomplexum belső úthálózatának és a közműveknek a kiépítése.

A projekt másik természetvédelmi célja a Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén található nemzetközi jelentőségű túzokélőhelyek legeltetéssel történő kezelésének, a dürgő- és költőterületeken a kedvező élőhelyi feltételeinek megteremtése, egyben a pannon szikes sztyeppek és mocsarak közösségi élőhelytípusba tartozó pusztai területek fenntartásának, hosszú távú megőrzésüknek biztosítása.

A beruházás 1 036 780 000 Ft-os európai uniós támgotással valósul meg. A projekt az „Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése” című és KEHOP-4.1.0. kódszámú felhívás keretében támogatott. A projekt teljes megvalósításának tervezett időpontja 2021. november 15.

Bővebb információ és elérhetőség a projekttel kapcsolatban, az alábbi elérhetőségeken.

E-mail cím: kmnp@kmnp.hu
Telefonszám: 06-66-313-855

2020. április 28. Sajtóközlemény – KMNP

Egyelőre csendes a Székely "boltja" (Fotó: Babák Zoltán)

Hogyan zajlik a rendkívüli év zárása a Székelyben?

Max Eli (Fotó: Zizi)0

Otthonszülés a koronavírus árnyékában