in

Kötelező maszkot viselni az üzletekben

A tavaszi lezárás idején az egyik gyógyszertár előtt (Fotó: Babák Zoltán)
A tavaszi lezárás idején az egyik gyógyszertár előtt (Fotó: Babák Zoltán)

Egész országra szólóan Orbán Viktor arra kéri az időseket, hogy továbbra is csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat. Kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban, gyógyszertárakban, valamint tartani kell a másfél méteres védőtávolságot egymástól. Az oktatás a hónap végéig továbbra is digitálisan folytatódik. Az egész országban ingyenes marad a parkolás.

És itt ketté válik az ország vidékre, illetve Budapestre és Pest megyére. A fővárosban és Pest megyében maradnak a korábbi szigorúbb szabályok, de vidéken az élet visszatérhet a megszokott kerékvágásába. Bár most azért megszoktunk pár olyan dolgot is, amit korábban elképzelhetetlennek tartottunk, szóval érdekes lesz például a kézfogások mikéntje.

Megnyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei, teraszai. Minden üzlet teljes nyitvatartási időben fogadhatja a vásárlókat. Maszkban, sállal vagy kendővel eltakarva az arcunkat.

Továbbra is él az idősek védelmét szolgáló 9- és 12 óra közötti idősáv, amikor csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben. Jó lenne egyszer azt is tisztába tenni, hogy ezen kívül mi a helyzet az idősek vásárlási rendjével!

Kinyithatnak a strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, valamint a szabadtéri múzeumok.

A szolgáltatások korlátozások nélkül működhetnek. A sportban engedélyezik az edzések megtartását és a zárt körű sporteseményeket. Ez azért még tisztázásra szorul, hogy hogyan lesz egy edzőmérkőzés zártkörű – például Szentandráson–, ahol nincs lehetőség az érdeklődők távoltartására.

Ismét megtarthatóak a temetések, esküvők, istentiszteletek. A közegészségügyben négy lépésben, fokozatosan oldják fel a korlátozásokat.

Ahogy arról tegnap hírt adtunk, a Szarvasi Szakorvosi fokozatosan teljes rendelési sebességre kapcsol.

Ma érettségi. Maszkban.

Apropó, maszk: a maszk nemviselése nem a bátorság fokmérője. Viselése kisebb mértékben a saját, de inkább a többiek védelmét szolgálja azzal, hogy az általunk kilélegzett, kiköhögött, tüsszentett nagyobb cseppeket felfogja.

Fotó: Babák Zoltán0

Nagyszínpad: a vírus sem tudott kifogni a szarvasi DJ-ken majáliskor

Fotó: Vajda Péter Evangélikus Gimnázium0

Lezajlott a rendhagyó magyarérettségi a Vajdában