in ,

Ha szerényen is, de megemlékeztek a győzelem napjáról

Fotó: Králikné Molnár Anna0
Fotó: Králikné Molnár Anna

Minden év május 8-án a helyi szocialisták és a baloldali érzelműek összegyűlnek az elesett szovjet katonák emlékművénél. Vírus ide, vírus oda, az összejövetel a koronavírusra való tekintettel ugyan elmaradt, az emlékezés virágai mégis a talapzatra kerültek. Králikné Molnár Anna, a szocialista párt szarvasi alapszervezetének elnöke és Opauszki Mihály tegnap a másfél méter megtartása mellett elhelyezték azokat.

– Mint ismeretes, Európa sok országában ünneplik meg május 8-át, a győzelem napját, a második világháború befejeződését. A koronavírus járvány miatt az Magyar Szocialista Párt szarvasi szervezete nem hirdetett közös megemlékezést, de szerény körülmények között elhelyeztük koszorúnkat és virágainkat a szovjet hősök emlékművénél – válaszolta kérdésünkre Opauszki Mihály.

–––––

Európa sok országában május 8-án ünneplik a második világháború befejeződésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt 1945-ben.

Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és a többi szovjet utódállam a második világháborúban a németek felett aratott győzelmet és az európai háború végét május 9-én ünnepli. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 7-én írták alá, de az csak közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában már május 9-e volt. A Szovjetunióban hagyományosan mindig május 9-én volt a győzelmi felvonulás és a legtöbb szovjet utódállam megtartotta ezt a szokást. Emellett Szerbia is május 9-én ünnepli felszabadulását.

[Forrás: Wikipédia]

A történelem nem ismétli önmagát

Fotó: Bencsik Ernő0

Némettel zárult az érettségi első hete