Connect with us

Szarvas ma

Ha szerényen is, de megemlékeztek a győzelem napjáról

Fotó: Králikné Molnár Anna
Fotó: Králikné Molnár Anna

Minden év május 8-án a helyi szocialisták és a baloldali érzelműek összegyűlnek az elesett szovjet katonák emlékművénél. Vírus ide, vírus oda, az összejövetel a koronavírusra való tekintettel ugyan elmaradt, az emlékezés virágai mégis a talapzatra kerültek. Králikné Molnár Anna, a szocialista párt szarvasi alapszervezetének elnöke és Opauszki Mihály tegnap a másfél méter megtartása mellett elhelyezték azokat.

– Mint ismeretes, Európa sok országában ünneplik meg május 8-át, a győzelem napját, a második világháború befejeződését. A koronavírus járvány miatt az Magyar Szocialista Párt szarvasi szervezete nem hirdetett közös megemlékezést, de szerény körülmények között elhelyeztük koszorúnkat és virágainkat a szovjet hősök emlékművénél – válaszolta kérdésünkre Opauszki Mihály.

–––––

Európa sok országában május 8-án ünneplik a második világháború befejeződésének emléknapját. Ezen a napon tette le a fegyvert a náci Németország hadserege az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt 1945-ben.

Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország és a többi szovjet utódállam a második világháborúban a németek felett aratott győzelmet és az európai háború végét május 9-én ünnepli. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyan 1945. május 7-én írták alá, de az csak közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában már május 9-e volt. A Szovjetunióban hagyományosan mindig május 9-én volt a győzelmi felvonulás és a legtöbb szovjet utódállam megtartotta ezt a szokást. Emellett Szerbia is május 9-én ünnepli felszabadulását.

[Forrás: Wikipédia]

Népszerű

Padlizsános pulykamelles tészta (Fotó: Gallicoop Instagram) Padlizsános pulykamelles tészta (Fotó: Gallicoop Instagram)

Egy laktató villámebédötlet hétvégére

Ajánlatunk hétvégére

Az est vendégfellépője, Mezőcsát polgármesterasszonya, Siposné Horváth Anita volt (Fotó: Babák Zoltán) Az est vendégfellépője, Mezőcsát polgármesterasszonya, Siposné Horváth Anita volt (Fotó: Babák Zoltán)

Lennonra és Jaggerre emlékezett a Stop Band tegnap este

Koncert

Edvin Marton a Szarvasi Vízi Színház lépcsőin (Fotó: Babák Zoltán) Edvin Marton a Szarvasi Vízi Színház lépcsőin (Fotó: Babák Zoltán)

Edvin Marton elbűvölte a szarvasi közönséget

Koncert

Dr. Pinczés István (középen), a 10 évvel ezelőtti japán-magyar hét vendégeivel a Cervinus Teátrum alulájában Dr. Pinczés István (középen), a 10 évvel ezelőtti japán-magyar hét vendégeivel a Cervinus Teátrum alulájában

Mindkettőn a víz az úr: ma Stop Band, holnap japán–magyar agrárkonferencia

Színház

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect