in ,

A befejezett múlt idő ígérete

F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye
F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

F. Várkonyi Zsuzsa neve sokaknak ismerős lehet, ha szívesen olvasnak pszichológiai témájú könyveket. Eddigi életműve önálló íróként, de társszerzőként is lenyűgöző, hiszen az elmúlt tíz évben hét könyve jelent meg, de publikált Ranschburg Jenő, Vekerdi Tamás, Szendi Gábor, Bagdi Emőke, Kánya Kata, Csernus Imre és Popper Péter társaságában is, akit mai napig mesterének tart. Barátságukat nem csak a szakma, de a szépírás szeretete is táplálta, hiszen az íróasztalnak írt munkáikat közösen vitatták meg, egymás „fiókjai lettek”.

Miért ír egy klinikai pszichológus regényt?

Tud-e újat mondani a holokauszt túlélőiről?

Képes-e új nézőpontból szemlélni tragédiájukat?

A szerző érintettsége nyilvánvaló. Családjából harmincketten vesztek oda. Édesapját két rendszer is elvitte, először 1944-ben, majd 1950-ben. A történet 1948-ban kezdődik (ez a szerző születési éve is), és egészen a hatvanas évek végéig kalauzol bennünket. Bemutatja a Rákosi-korszakot, és az 56-os eseményeket, s felvillantja a besúgóhálózat kiépülését (a megalkuvók indokaival), a külföldre távozók dilemmáit, s a kilátástalanság elől öngyilkosságba menekülők tragédiáját.

Körner Aladár és Wiener Klára találkozásán keresztül azt láthatjuk, hogyan lehet (kell?) életben maradni a család elvesztése után  az ötvenes évekbeli Magyarországon, s meddig teszik még fel a kérdést a lágerlakók leszármazottai: Miért vagyunk mi mindig rossz helyen?

Szakmájából adódóan olyan lelki megrázkódtatásokat is képes megmutatni, amelyekről még regénybeli alakjai sem képesek beszélni, sőt néha gondolni sem mernek rájuk…

A szerző nem vele történt eseményekről ír, mindannyiukról.

Rólunk. A kirekesztettségről, a túlélésről, a talpra állásról szól a könyv.

F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye 2004-ben jelent meg először, ahonnan azonban igazán ismerhetjük, az a belőle készült filmes adaptáció a múlt év őszéről, „Akik maradtak” címmel. Magyarország ezt az alkotást nevezte a 2020-as Oscar-díjra a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában,  és felkerült a legjobb tíz filmet tartalmazó rövidített listára. A könyv elolvasása után érdemes megnézni a filmet is, melyet a Duna Televízió május 17-én vetít.

HH

Tóth Attila vendégháza mólóján (Fotó: Babák Zoltán)

A kisebb szállásadók már újraindították a szezont

Kecskék és birka az új kisállat-simogatóban (Fotó: Babák Zoltán)

Május 15-én nyit a Körösvölgyi Állatpark