in , ,

Fellegek mennek?

A Liget Wellness és Konferencia Hotel tegnap (Fotó: Babák Zoltán)0
A Liget Wellness és Konferencia Hotel tegnap (Fotó: Babák Zoltán)

A múltkor a legkisebb turisztikai szállásadók egyikével, Tóth Attilával beszélgettünk, tegnap a város turisztikai zászlóshajójának, a Liget Wellness és Konferencia Hotelnek az igazgatóját, Bogdán Tamást kérdeztük az elmúlt két hónapról, illetve arról, látja-e már a fényt az alagút végén. Az idő tökéletesen asszisztált cikkünk elkészítéséhez. Mikor elkezdtük, még vészjósló felhők úsztak az égen, de mire végeztünk, már csodaszép naplementében gyönyörködhettünk.

– Borzasztó időszak volt. A bezárás utáni első nap horrorisztikus élmény volt mindenkinek – kezdte Tamás az “élménybeszámolót”. – A hotel tizenhárom éves fennállása alatt, nem volt még arra példa, hogy az utolsó távozó vendég után behúzzuk a kaput. Nagyon szívbemarkoló élmény volt így látni ezt az öt és fél hektárt. Aztán idővel megszoktuk a helyzetet, és a letargikus állapotból elkezdtünk az építkező fázisba eljutni. Figyelemmel kísértük a kormányzati döntéseket, amitől megváltó csodát vártunk.

A csoda sajnos nem jött meg, bár a kormányzat az első pillanattól kezdve jól ismerte fel, hogy ennek a helyzetnek a turizmus és a vendéglátás lesz az elsőszámú vesztese. A csodák már csak ilyenek, kétezer évente egy.

– A kormányzat folyamatosan azt sugallta felénk, hogy ez az a szektor, amit nagyon meg kell segíteni, hiszen óriási a munkaerő vonzata, a szektor foglalkoztatói szerepe a ráépülő vállalkozásokkal egyetemben. Arra számított a turizmusban mindenki, hogy valamilyen mentőcsomagok fognak napvilágot látni, és a nyugati példákat látva az egész szektor várta a bértámogatások rendszerét, hogy ne kelljen dolgozótól megválni. Ez a lépés egyrészt nagyon későn történt meg, amilyen módon pedig végül megtörtént, úgy nem használható ebben a szektorban.

Arra a kérdésünkre, hogy ezt a holtidőt ki tudták-e használni, hogy esedékes felújításokat előre hozzanak, a turisztika szakember így fogalmazott:

– A kormány azon kijelentése után, miszerint a bezárt szállodákban a felújításokat el fogják tudni végezni, a turisztika szereplői azt várták volna, hogy különböző támogatási formák jelennek meg mögötte, de végül semmi sem történt.

Tovább ment, a bankok is elzárkóztak a hitelek biztosítása elől, mert mint mondták, kockázatilag nem értelmezhető az, hogy egy bezárt szektorba helyezzenek ki hiteleket. Maradt az önerő, amivel kapcsolatban annyit mondott, hogy a járvány pont a nyereségtermelő szezon kezdete előtt ütött be. A tél és a tavasz inkább viszi a nyáron megtermelt tartalékot. Kisebb ráncfelvarrásokat, vagy sürgetőbb felújításokat elvégeztek, de a nagyobbaknak komolyabb anyagi vonzata lett volna, amire nem volt keretük.

A meddőre sikerült csodavárással párhuzamosan elkezdtek a jövővel foglalkozni, azzal, hogy mivel fogják újra idecsalni a vendégeket. Mint kiderült, nem kellett új marketingötleteket feltalálni. Az elmúlt hét végén, amikor kiderült, hogy vidéken enyhülnek a korlátozások, nagy betűkkel kiírták a honlapjukra meg mindenhova, hogy MEGNYITOTTUNK.

A dolog működött. Két hónap #maradjotthon után az ember annak is örül, ha minden különösebb indok nélkül elmehet otthonról, vagy átlépheti a település határát, nem hogy annak, hogy kedvenc szállodája ismét fogadja a vendégeket.

– Ezzel a hívószóval egy olyan foglalási hullám indult el, elsősorban a nyári szezonra, hogy a kollégáim alig győzik visszaigazolni őket – tette hozzá Tamás, aki reményét fejezte ki, hogy a nyári szezon épp olyan erős lesz, mint a korábbi években volt, illetve abban, hogy a nyár és a meleg nem barátja a koronavírusnak.

Ahogy azt beszélgetésünk közben is többször kijelentette, zárásképp is megemlítette, hogy a turizmusnak az elmaradt segítség mellett a másik legnagyobb probléma az volt, hogy nem voltak egyértelműek a rájuk vonatkozó rendeletek. Reméli, hogy hamarosan tisztulni fognak a játékszabályok, hogy azok mentén tudjanak nekifutni ennek a csonka szezonnak.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen új szabályokat hoztak házon belül, amivel egyrészt vírus-, illetve gumirendeletkompatibilisek lesznek, elmondta, különös hangsúlyt fektetnek a fertőtlenítésre. Beszereztek egy ózongenerátort, amivel a távozás és az új vendégek érkezése között a szobákat kezelik. Egyelőre csak az apartmanházakat adják ki ellátás nélkül, illetve a kültéri medencéket nyitják meg. Egyelőre az étterem még zárva van, de a konyhájuk hamarosan indul. Az étteremben az asztalokat távolabb teszik egymástól, készek a turnusok bevezetésére, ha szükséges lesz. A klasszikus formájában a büféétkezést egyelőre nem vezetik vissza.

Beszélgetésünk végén Tamás visszatért fény és az alagút kérdésére:

– Nem volt könnyű időszak, de úgy gondolom, hogy túl vagyunk a nehezén, és a jelenlegi érdeklődések alapján vendégekkel zsúfolt szezonra számíthatunk, továbbá arra is van remény, hogy a kimaradt tavaszi időszak egy eddig példátlanul erős őszit fog eredményezni, talán még be is hozza a vírus előtt állított éves várakozásunkat.

Kecskék és birka az új kisállat-simogatóban (Fotó: Babák Zoltán)

Május 15-én nyit a Körösvölgyi Állatpark

Kun László találkozása Habsburg Rudolffal Than Mór 1873-ban készült olajfestményén (Forrás: MNG)

Kipcsakok a Körös mentén – Gondolatok a Szarvas környéki kunokról