in , ,

Újabb fordulat a Tessedik Campus sorsában?

A SZIE Tessedik Campusának, az egykori mezőgazdasági főiskolának a homlokzata (Fotó: Babák Zoltán)
A SZIE Tessedik Campusának, az egykori mezőgazdasági főiskolának a homlokzata (Fotó: Babák Zoltán)

Érdekes szövegkörnyezetben jelent meg Nagy István agrárminiszternek az első öntözéses mintaprogram avatóján a Bács-Kiskun megyei Hartán mondott beszédében pénteken Szarvas.

Az előzményeket minden szarvasi ismeri. A Szent István Egyetem nem hirdetett meg egyetemi képzéseket a szeptemberben kezdődő tanévre a Tessedik Campusra, ami nagyjából azt jelenti, hogy a felsőfokú pedagógus- és a mezőgazdászképzésből már csak egy, az előbbi marad városunkban.

Azóta hallottunk már arról, hogy intézményként folytatja életét, de azt is, hogy összevonják a két szarvasi kutatóintézettel, ahogy olyan hír is járta, hogy a Körös-parti épületet ledúrják, és wellness szálloda lesz a helyén, valamint szóba került már a kollégiuma mint munkásszállás is.

Most egy autentikusnak tűnő ember, Nagy István agrárminiszter szájából az hangzott el, hogy “Szarvason olyan öntözésfejlesztési bemutató gazdaságot és képzési központot hoznak lére, ahol a termelők a gyakorlatban is megismerhessék az öntözéses technológiákat”.

Az elmúlt időszak híreit összerakosgatva az körvonalazódik, hogy a Szent István Egyetem név alatt létrejövő új, – szakmai berkekben csak agrár-szuperegyetemként emlegetett – képződmény integrálná a keszthelyi és kaposvári mezőgazdasági felsőoktatás karait is.

Korábban már az is körbement, hogy a jelenleg az agrártárca alá tartozó NAIK is beintegrálódik ebbe a csúcsegyetembe. Ha ez megtörténik, akkor várható, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézete (NAIK) és a SZIE szarvasi intézete szoros együttműködésben folytatja tovább.

Több forrásból származó információink szerint egy valami biztos: pillanatnyilag semmi sem biztos. Minden képlékeny.

Ne legyünk elégedetlenek! Mindennek örülnünk kell, ami nullánál több embert hoz a városba, de az agrárminiszter szavaira visszacsatolva, számunkra egyelőre a felsőoktatási tanulmányait nálunk megkezdeni szándékozó leendő agrárértelmiség nem látszik ebben a képletben, pedig nagyon kellene a fiatal Szarvasra.

A hír megjelent az MTI-n is. Ezt teljes terjedelmében közzétesszük:

Nagy István: az öntözésfejlesztés a termelés biztonságának és hatékonyságának alapja

Az öntözésfejlesztés társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is kulcskérdés; ez a termelés biztonságának és hatékonyságának alapja – mondta Nagy István agrárminiszter az első, az Agro-Harta Zrt. öntözéses mintaprogramjának avatóján a Bács-Kiskun megyei Hartán pénteken.

Az agrárminiszter szerint sokkal kiterjedtebb és sokkal magasabb szintű öntözési és vízgazdálkodási kultúrára van szükség Magyarországon. Éppen ezért szavai szerint kormányzati cél a hatékony mezőgazdaság öntözés feltételeinek javítása, és az öntözött területek arányának növelése.

Ennek érdekében a kormány 10 éven keresztül 17 milliárd forint pluszforrást biztosít az öntözéses gazdálkodáshoz kapcsolódó vízkeresleti és vízkínálati oldal fejlesztéseihez – tette hozzá Nagy István. Ez a keret ugyanakkor önmagában, tartalom nélkül nem jelentene megoldást, ezért az Agrárminisztérium egy átfogó intézkedéscsomagot alkotott a vízkeresleti oldal fejlesztéseinek érdekében – hangsúlyozta.

Összesítette, 87,5 ezer hektáron folyik öntözéses gazdálkodás, a szántóterületek alig 2 százalékán, ezt két év alatt 200 ezer hektárra, majd 2030-ra legalább 400 ezer hektárra szeretnék növelni. Az agrárminiszter kiemelte: a Vidékfejlesztési programon belül az öntözéses beruházásokhoz kapcsolódó pályázati feltételeket úgy módosítják, hogy minél többen és könnyebben élhessenek a lehetőségekkel.

Bejelentette, a kormány szerdán úgy döntött, engedélyezi, hogy a pályázható összeg maximum felső határa az eddigi 500 millió forintról 2 milliárd forintra nőjön. Ezzel lehetővé válik, hogy a változatlan 50 százalékos intenzitás mellett, a gazdák életszerű pályázati feltételekkel, megfelelő öntözési beruházási támogatáshoz jussanak. Létrejött a Nemzeti Földügyi Központban az öntözésfejlesztési főosztály, az új öntözéses gazdálkodási törvény pedig lehetővé teszi, hogy minél egyszerűebben és gyorsabban hozzá lehessen férni az öntözés megvalósításához szükséges engedélyekhez – sorolta a miniszter.

Nagy István elmondta, 52 közösségi szerveződés van az agrárminisztérium “látókörében”, és megjegyezte, új intézkedésként támogatják az öntözési közösségek megalakulását. A törvény értelmében a magyar gazdák öntözési közösségekbe szerveződve kaphatnak plusz lehetőségeket. A szarvasi öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központ célja pedig, hogy a termelők a gyakorlatban is megismerhessék az öntözéses technológiákat – tette hozzá a miniszter.

Szikszai Tamás, az Agro-Harta Zrt. vezérigazgatója az avatón egyebek mellett azt hangsúlyozta, reagálni kell az időjárási szélsőségek, az aszály kihívásaira, hiszen Hartán márciusban 21, áprilisban 12, májusban eddig csak 7 milliméter csapadék esett. Az időjárás nem lesz kedvezőbb a mezőgazdaság számára, ezért olyan növényeket kell termeszteni, amelyek termesztése öntözéssel jövedelmezővé tehető – fogalmazott.

Az ország első, hartai öntözési közösségének tagjai társas vállalkozások, családi gazdaságok és termelői csoportok, amelyeket az Agro-Harta Zrt. a közösség egyik fő gazdálkodója, integrátora, egyben a vízház tulajdonosa lát el öntözővízzel. Az öntöző távcsatorna állami tulajdonba és a Nemzeti Földügyi Központ tulajdonosi joggyakorlása alá került.

A közösség öntözési területe mellett található csatorna megvásárlását követően a régi elhanyagolt, jelentősen feliszapolódott szakasz teljes hosszában, több mint 4 kilométeren megújult. A távcsatorna azonban nemcsak az öntözővíz szivattyúházhoz történő zavartalan eljutásához, hanem a víz visszatartásához, megőrzéséhez, a megnövekedett öntözési igények ellátásához, akár a belvíz elvezetéséhez is hozzájárul.

A közösség 500-600 hektáron öntöz hat, korszerű körforgó öntözőberendezéssel intenzív termesztésű növényeket, főként zöldborsót, fő- és másodvetésű csemegekukoricát. A föld alatt 36 kilométer csővezeték fut, üzemeltetési engedélyük 1000 hektárra szól és 1 millió köbméter víz kivételére ad lehetőséget.

A távcsatorna felújítása, első ütemben 200 hektár, majd második lépcsőben további 500 hektár öntözhetővé tételét teszi lehetővé a Hartai Öntözési Közösség számára – mondta Szikszai Tamás.

bszan \ gte – MTI 2020. május 15., péntek 12:31

Dernovics (Liverpool) és Gunda (Hooligans), háttal Wéber (Hooligans) (Fotó: Babák Zoltán)0

Bakos nélkül Liverpool-ezüst a felsőházban

Lezajlott az írásbeli érettségi, megkezdődtek a szakmai vizsgák a Székelyben