in ,

M44: Semmi sem veszélyezteti a január 31-i befejezést

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Az előző hónapban 77 százalékon állt, ennek a hónapnak a végére pedig már 80 feletti készültségre számítanak, jelentette ki Pántya József a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója ma délelőtt a Békéscsaba melletti turbókörforgalomban tartott sajtótájékoztatón, amin a média képviselőinek mutatták be az M44 Kondoros-Békéscsaba között épülő szakasz készültségi állapotát.

A 17,6 kilométer hosszú pálya 22,5 méteres koronával készül. Egy egyszerű pihenőpár, kilenc híd, illetve egy öntözőcstorna-híd épül meg. A munkálatoknak kedvezett az enyhe tél, sőt, azok a koronavírus alatt sem szüneteltek. Az eredeti tervek szerint 2021. január 31-én ér véget a beruházás, de ehhez képest jobban áll a kivitelezés. Egyszerre zajlanak befejező munkálati részek, humuszolások, növénytelepítések, füvesítések, valamint aszfaltterítés és hídépítés. A határidőt a mai nappal semmilyen korlátozó tényező sem befolyásolja, állapította meg a NIF útfejlesztési igazgatója.

– Sokat változott ez a csomópont is, ahol állunk, de maga a szakasz is, aminek az elkészülte újabb mérföldkő lesz egyrészt a megye, másrészt a város és agglomerációja számára. Újabb mérföldkő lesz azon az úton, ami azt a célt szolgálja, hogy ennek a megyének a helyzete lényegeset változzon… előnyére változzon – fejezte ki bizalmát Herczegh Tamás, az 1. számú választókerület országgyűlési képviselője.

Hozzátette, egy plusz lejárót is kértek a NIF-től, ami azt a célt szolgálná, hogy az M44-es nyomvonalától északra eső települések lakói ne Kondoroson keresztül legyenek kénytelenek átjárni.

Dankó Béla arról beszélt, hogy mit jelenthet a már elkészült, illetve az kivitelezés alatt álló szakaszok a megye, első sorban annak is az általa képviselt észak-nyugati részének az életében.

– Amit vártunk az úttól, az részben megvalósult. Azért csak részben, mert a gazdasági hatásait még nem érzékeljük. Ennyi idő alatt még nem lehet elmondani, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de én biztos vagyok benne, hogy a jövőben erről is be tudunk majd számolni.

– Gyulától Budapestig most sem kell átmenni egyetlen településen sem a régebbi elkerülő utaknak, illetve az új M44-esnek köszönhetően – állapította meg Kovács József, a 3-as számú választókerült országgyűlési képviselője – de az újabb szakaszok nagyon fontos elemei lesznek Budapest gyorsabb és kényelmesebb megközelítésének.

A sajtótájékoztatót bejárás követte, amin a sajtó képviselői maguk is meggyőződhettek a munkák állásáról.

Fotó: Babák Zoltán0

Minden óvodában és bölcsődében a hétfői nyitásra készülnek

Sütőtökös pulykaburger (Fotó: Gallicoop.hu)

Sütőtökös pulykaburger