in

Megjelent Szarvas 2019-es évének lenyomata

A Szarvasi Krónika 34. számának címlapja
A Szarvasi Krónika 34. számának címlapja

1988 óta jelenik meg évente egy alkalommal – májusban – a Szarvasi Krónika. Az első szám 101 oldalon meg, a legújabb, a 34. szám 223 oldalon. Az első szám kiadója a Hazafias Népfont Városi Bizottsága (vajon hányan emlékeznek még erre a szervezetre?), a 34. számé Szarvas Város Képviselő-testülete. Az egykori  nyolc tagú szerkesztő bizottságnak már csak ketten tagjai. De a Krónika él! Rovatai közül megmaradt a Jelenidőben és a Múltunkat idézve, bővült a Szemlével.

Minden rovat fejezetekre oszlik.  A Jelenidőben első fejezete  A választások éve címet viseli. Ennek a fejezetnek helytörténeti értéke van: örök időkre szól, hiszen megtalálható benne minden, ami fontos, és mindenki, aki részese volt a választások küzdelmeinek – Békésszentandástól Szarvason át Kondorosig. A Kislexikon című  rovatban – fotókkal és életrajzokkal – megismerhetők  a Szarvasi járás településeinek képviselő-testületei (41 oldal).

A szerkesztők a kötetbe szerkesztették mindazok fotóját és kitüntetését, akik 2019 . május 1-jétól 2020. április 30-ig részesültek elismerésben. Országos, megyei és szarvasi kitüntetettek: éppen kilencvenen vannak. (42–69. oldal.)

A böngészés után olvasmányos szövegek következnek. A fejezet az Évfordulók, életutak, interjúk címet viseli. 20-tól 70 éves korú intézmények, egyesületek ismerhetők meg. Itt ér véget a két éve elhunyt dr. Búzás László hatrészes önéletrajzi írása; itt jelenik meg a 99 éves Görgey Endre szarvasi öregdiák egy évszázadot átlelő „vallomása” életéről; a holokauszt utolsó szarvasi túlélőjének interjúja.

A fekete-fehérben megjelenő Krónika most kivételt tett: színesben jelenik meg a már nemzetközi sikereket elért asztrofotós, Bagi László beszámolója – csodaszép égi fotókkal illusztrálva.  Megtudhatják az olvasók, hogyan került egy repülőgép a Tessedik Múzeum ablakába; az Irodalmi Kislexikonból megismerhetik a sikeres helyi írókat és költőket.

A Múltukat idézve c. fejezetben dr. Vitális György, tudós geológus, tanár, kandidátus szarvasi térképismertetője elért a 20. századi térképekig – térképekkel gazdagon illusztrálva.

Végül a Szemle c. fejezet ismét böngészésre (is) szolgál: benne a 2019-ben megjelent szarvasi köteteket szemlézik munkatársaink, majd  15 (!) apró betűs oldalon, pontos dátummal ellátva sorjáznak a 2019-es év szarvasi eseményei, benne száznál több névvel, és rengeteg eseménnyel (sportesemények és eredmények, szarvasi sikerek, ünnepségek és egyéb történések, testületi ülések témái és még sok minden más, a kései történészek örömére).

Ajánljuk olvasásra minden szarvasinak, aki szereti városát.

Dr. Kutas Ferenc, felelős szerkesztő

A Szegedi Harsonaegyüttes a Zenepavilonnál (Fotó: Babák Zoltán)

Meglepetéskoncerten a szegedi harsonások

A Szarvasi Vízi Színház (Fotó: Babák Zoltán)

Szivárognak a hírek a Vízi Színház idei műsoráról