in ,

Meglepetéskoncerten a szegedi harsonások

A Szegedi Harsonaegyüttes a Zenepavilonnál (Fotó: Babák Zoltán)
A Szegedi Harsonaegyüttes a Zenepavilonnál (Fotó: Babák Zoltán)

A Szegedi Harsonaegyüttes lépett fel pénteken a Zenepavilonhoz érkező zenebarátok előtt.

Az együttes vezetője, Gyivicsán György minden nyáron Szarvason tölt egy hetet egy nyaralóban. Családjával mindig el szokott látogatni a Szarvasi Vízi Színházba, de a Zenepavilonig még nem jutottak el. Nagyon méltó helyszínnek találta előadásukhoz, így koncertjük oda-vissza meglepetés volt.

Ő, maga, másfél éve a Budapesti Zeneakadémián tanít, de ezt megelőzően tizennégy évig oktatott a Szegedi TudományEgyetem Zeneművészeti karán. Még az egyetemi évek alatt – ma már Budapesten de külföldön hivatásos zenészként dolgozó növendékeiből – alakult az együttes. Eleinte az iskola keretein belül gondolkodtak, de aztán úgy döntöttek, kilépnek onnan, és magasabb szintre emelik működésüket.

Mára odáig jutottak, hogy a világ legnagyobb szakmai fesztiváljainak ők a sztárvendégei.

Mindenféle zenét játszanak mindenféle koncerteken, mondta. Van, hogy Saarbückenben, a Német Harsonaszövetség fesztiválján, de meghívást kaptak Japánba is a Nemzetközi Harsonaszövetségtől.

Az együttes ugyan nyolctagú, de ezeket a karanténkoncerteket négyesével járják körbe.

– Abból a célból alakultunk, hogy megmutassuk a közönségnek, hogy bár csak nyolc harsonáról van szó, mennyire színes tud az is lenni. A repertoárunk is pontosan ilyen, benne komolyzenében szimfonikus zenekari átiratok, orgonamű, zongoramű, operaátiratok, áriák, aztán jazz-, pop-, rockzene, crossover. Tényleg az összes műfajba el tudunk menni. Ez az a hangszer, ami mindenhol otthon tudja magát érezni – jelentette ki Gyivicsán György.

Pénteki rövid koncertjüket úgy állították össze, hogy legyen benne minden a klasszikus zenétől az élvezhető körtárs zenéig.

A nézők nagyon élvezik ezeket a fellépéseiket. A lakótelepeken az emberek kiülnek az erkélyre, mikor felcsendül a zene, hallgatják és megtapsolják őket, mondta.

Koncert előtti a Körös TV-nek adott interjújában kifejezte, hogy nagyon szívesen eleget tennének egy nagyobb, a Vízi Színházba szóló fellépésre való felkérésnek.

Fotó: Babák Zoltán0

Görhokis játékkal hangoltak a gyereknapra

A Szarvasi Krónika 34. számának címlapja

Megjelent Szarvas 2019-es évének lenyomata