Connect with us

Békésszentandrás

Trianon 100 – a Nemzeti Összetartozás Napja Békésszentandráson

Fotó: Bődi Eti
Fotó: Bődi Eti

A magyar történelem egyik leggyászosabb eseményéről koszorúzással emlékeztek meg Békésszentandráson a képviselő-testület tagja. A Nemzeti Összetartozás Emlékparkban helyezték el a megemlékezés koszorúit, ahol Hévizi Róbert képviselő pár gondolatban összefoglalta milyen hatásai voltak a mindennapokra a tragikus békediktátumnak.

A családok és az egyén szintjén a szétszakítottság, megalázottság megélése volt borzasztó, a nemzet és a gazdaság szintjén pedig a kezdeti sokk után számos változással, addig nem látott helyzettel kellett megküzdenie az akkori politikusoknak, gazdasági, kulturális és egyéb szakembereknek. A közlekedés, a kereskedelem, a kisebbségek helyzete egyik napról a másikra vált kérdésessé, bizonytalanná.

De a példátlan történelmi kegyetlenség és minden nehézség dacára Magyarország még mindig itt van a Kárpátok ölén és a magyar szó még nem tűnt el Európából, tehát van mire büszkének lennünk. Ez kell, hogy erőt adjon ahhoz, hogy a hétköznapokban is tudjuk segíteni egymást, és ne azt nézzük, hogy mi választ el bennünket, hanem sokkal inkább arra figyeljünk, ami összeköt.

Az ünnepi gondolatok után az emlékpark szimbolikájáról is szó esett: a három halom földje Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről származik. A hármas halom tetején található emlékű Klimaj János fafaragó mester keze munkáját dicséri, benne a nap összeköti az eget és a földet, minden magyart. A középső halmon található kövek pedig a községgel kapcsolatban álló Szentandrás nevű települések helyét jelölik.

Népszerű

A fotó az Andragória – FC Gold mérkőzésen készült (Fotó: Babák Zoltán) A fotó az Andragória – FC Gold mérkőzésen készült (Fotó: Babák Zoltán)

A pizzások szállították első győzelmüket

Sport

Glutén és laktózmentes hortobágyi húsos palacsinta (Fotó: Gallicoop Instagram) Glutén és laktózmentes hortobágyi húsos palacsinta (Fotó: Gallicoop Instagram)

Glutén és laktózmentes hortobágyi húsos palacsinta

Ajánlatunk hétvégére

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Rendhagyó történelemóra – Hogyan történhetett…

Színház

Harencsár László mesél Harencsár László mesél

Mesevilág a Gyakorlóban

Oktatás

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect