Connect with us

Közérdekű

Újraéled a Pázsit-tó Szentandráson

A békésszentandrási Pázsit-tó madártávlatból (Fotó: Babák Zoltán)
A békésszentandrási Pázsit-tó madártávlatból (Fotó: Babák Zoltán)

Békésszentandrás a jelenlegi időjárástól eltekintve is belvízzel sújtott település. Még valamikor, úgy 2013 körül az önkormányzat elkezdett gondolkodni arról, hogy miként lehetne a katolikus rész csapadékvíz-elvezető rendszerén javítani, “mert a 2010-es belvíz rámutatott, hogy komoly dolgok tudnak lenni ezen a területen”, fogalmazott Sinka Imre polgármester tegnap, amikor hivatalában kerestük meg a Pázsit-tó rekonstrukciója kapcsán.

– A katolikus résznek ez a Pázsit-tó a belvíztározója. Minden csatornánk ide lejt, de a tó nagyon el volt mocsarasodva. Ennek rendbetételére jó lehetőséget adott a TOP pályázati rendszer, amiben belvizes projektekre lehetett pályázni – elevenítette fel röviden az alapproblémát és a lehetőséget a megoldásra Sinka Imre.

Összeállítottak egy 400 milliós tervet, ami a teljes katolikus rész belvízelvezetését megoldotta volna. Az gyorsan kiderült, hogy ezt így egyben nem bírták a TOP-os keretek, ezért újragondolták a 2011-ben vizes élőhelyek kialakítására leadott KEHOP-os pályázatukat azzal a különbséggel, hogy míg ott a vizes élőhely kialakítását, itt a csapadékvíz befogadást vették prioritásnak.

Négy kisebb szakaszra bontották az akkori terveket. A legfontosabbnak tartották, hogy a befogadó terület ki legyen alakítva. Erre 2018-ban nyertek 100 millió forintot, ami a tó teljes kotrását jelenti. Ennek során 39 ezer köbméter iszap kerül kivételre belőle, így egy 1,5-2,5 méter közötti háromhektáros tó fog létrejönni benne – az akkori testület elképzeléseinek megfelelően – egy pici szigettel.

Az elmúlt hónapban megnyerték a négy részre bontott eredeti projekt második 100 milliós ütemét, amiben a közvetlen környezetében levő Fáy–Sebestyén–Rákóczi és Szent László utcák közötti területen a csapadékvíz elvezetőket nyíltmedrű, beton aljzatú árkokká alakítják.

Ez a mai környezetvédelmi ajánlásoknak legmegfelelőbb kialakítás. gyorsan viszik el a vizet, de lehetőséget adnak az talajba történő szivárgásra is.

– Az elképzelések arra is megvannak, hogy állandó utánpótlása legyen csapadékban szegényebb időkben is, de a számítások szerint egy nagyon aszályos évben sem tud egy ekkora tó a kiszáradás közelébe kerülni – állítja a település polgármestere.

Vadregényes élővilággal rendelkezett ez a terület, a szigettel arra szeretnének lehetőséget adni, hogy visszaköltözzenek ide korábbi lakói.

– Ha háborítatlanul hagyjuk ezt a területet, akkor a természet vissza fog költözni ide. A művelődési bizottság azon gondolkodik, hogy hogy lehetne egy sétányt körbevinni, fásítani, hogy egy 21. századi színvonalú turisztikai látványosság lehessen.

Ahogy a képeken is látszik, kettéhajtották a rekultivált szeméttelep humuszrétegét. Ide fog kerülni az a 39 ezer köbméter kitermel iszap mintegy 20-30 centi vastagságban, amire vissza fogják termelni a korábbi réteget.

Egy kis magyarázat a képekhez: a Pázsit-tó a temetővel határos munkaterület, míg a rekultivált szeméttelep a gát melletti rész. A polgármester irodájának a falán lóg egy régi településtérkép, amin látható a környék száz évvel ezelőtti állapota.

Népszerű

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője

Nagyüzem az iparkamaránál – online is

Oktatás

Online karácsonyi vásárt szervez a megyei önkormányzat

Békés megye

Pulyka cacciatore édesburgonyával (Fotó: Gallicoop Instagram) Pulyka cacciatore édesburgonyával (Fotó: Gallicoop Instagram)

Pulyka cacciatore édesburgonyával

Ajánlatunk hétvégére

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

M44: Újabb szakasz átadása várható decemberben, díjmentesség marad

Közlekedés

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect