in ,

Helytörténeti kalandozáson a Gyakorlósok: Ismerd meg Szarvast másképp!

0

Idén intézményünk mozgalmas héttel indította a nyári napközis táborok sorát: Szarvast ismerhette meg közel 60 fős diákseregünk 4 napon keresztül, „MÁSKÉPPEN”. Június 16-án kedden kezdtük felfedezni városunk ismert és kevésbé ismert helyszíneit, melyhez megidéztük Tessedik Sámuel szellemiségét is. Az első nap folyamán az Ótemplomban Lázár Zsolt esperes és Horváth Z. Olivér evangélikus lelkész élvezetes elbeszéléseit hallgathattuk meg Tessedik munkásságáról, a templom történetéről, az orgona jelentőségéről. Ezután Tessedik „nyomát követve” tettünk sétát a városban, megállva azokon a helyszíneken, melyek mellett nap, mint nap elsétálunk, de most fel is tettük magunknak a kérdést, vajon mindent tudunk-e róluk. Még ezen a napon életbe kellett léptetnünk az eredeti jurtalátogatás helyett a „B” verziót az időjárás miatt, így (bicikli)nyeregbe pattantunk, és „kerékpárménesünkkel” bejártuk az Arborétum környékét.

Szerdán a Szárazmalomban Lizon János ejtette rabul előadásával népes gyermek-seregünk, megnézhettük a malmot őrlés közben, amely nagy élmény volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Emellett számos népi játékot próbálhattunk ki, és az is kiderült, hogy gólyalábazni bizony nem is olyan egyszerű. A délután kézműveskedéssel telt, egy térképen helyezhettük el a tájegységekre jellemző kiszínezett népi motívumokat. A héten mindannyian alkalmi meteorológusok lettünk, annyit néztük a különféle időjárás applikációkat okostelefonjainkon. Megtanulhattuk azt is, hogy a derült ég nem minden esetben jelent derült időt is, és hogy a pillanatnyi időjárásból ne vonjunk le rövidtávú következtetéseket sem. Emellett a gyerekek is állandó figyelmet szenteltek az égi jelenségek figyelésének, izgulva, vajon teljesül-e a napi program.

Különösen érdekes volt ez a következő napon, hisz a program az Urbancsok Kézműves tanya látogatása volt kerékpárral. Két nap alatt rutint szerezhettünk az akciótervek gyors egymásutáni életbe léptetésében. Így a tanyalátogatás egy kicsit másként, de megtörtént. A lányok egy része a sár láttán megijedt, hogy mi lesz a rózsaszín cipellőkkel, de talán ők lepődtek meg rajta a legjobban, hogy milyen csodákkal teli helyre érkeztünk. Persze sárosak lettünk, persze fáradtan tekertünk vissza, de a rengeteg élmény mindenért kárpótolt bennünket: baromfi fajták tojásaival és terményekkel ismerkedhettünk meg, díszíthettünk ütőfával, megismerkedhettünk a tanyasi életforma sajátosságaival, szépségeivel, az ott használatos eszközökkel, és kisinasoknak is állhattunk. Éhen sem maradtunk, mivel vendéglátóink frissen sült buktával vendégeltek meg minket.

Péntek reggel már fáradtabban érkeztek meg a gyermekek, a hét számos programja, mozgalmas tevékenysége után. A tábor utolsó napján Poljovka Domicián kalauzolt el minket a népzene világába, és varázsolta el a táborozókat citera- és harmónikajátékával, majd táncra perdültünk somogyi ugrós zenére. Zárásként emléklapok kerültek kiosztásra annak bizonyítékaként, hogy lakóhelyünk Gyakorlós polgáraink „MÁSKÉPP” is megismerték Szarvast. A nap végére még egy fagyi is belefért. Mert anélkül nem is lehetne…

Izgalmakkal teli hetünket elsős tanulónk szavaival zárjuk: „Sok programon vettem már részt, de ez mindent vitt!”

Szarvas, mindent visz!😊

GFF SZGYÁI – programszervezők

A békésszentandrási Pázsit-tó madártávlatból (Fotó: Babák Zoltán)0

Újraéled a Pázsit-tó Szentandráson

Pethő-Tóth Brigittával és Gencsev Gábor (Fotó: Babák Zoltán)0

Színes, vidám operett