Connect with us

Internew

Egy szarvasi lány Párizsban a járvány alatt

Enikő és Kevin miután kiszabadultak Párizs és a COVID-19 fogságából
Enikő és Kevin miután kiszabadultak Párizs és a COVID-19 fogságából

Megyik Enikő négy éve Párizsban él. Programmatic managerként dolgozik, a Coty online reklámtevékenységével foglalkozik. Párja, Kevin francia.

Enikő egy esés következtében eltörte a kezét, mely azonnali műtétet igényelt, ami hat hét gipszet jelentett számára. Tömegközlekedéssel jár munkába, így ilyen karral felettébb bonyolult a tömött metróban lavírozni, ezért otthonról dolgozhatott. Az otthoni munkavégzés teljesen ideális volt, mindössze a laptopjára és egy asztalra volt szüksége.

Franciaországban a karantén intézkedések nagyon szigorúak voltak, és a határlezárásokat követően nem volt lehetősége hazajönni. Az összes repülő- és buszjáratot törölték.

Enikő szerette volna kihasználni, hogy kivételesen több időt is itthon tölthet, ezért folyamatosan figyelte, hogy mikor válik lehetővé a repülés, és amint biztossá váltak a járatok, élt a lehetőséggel.

– Hogy zajlott Párizsban a járvány kezdete?

– Februárban még elég gyanútlanok voltunk. A hónap vége felé kezdett igazán tombolni a vírus Olaszországban, ekkor több cég megtiltotta az üzleti utakat, és online meetingeket javasoltak.

Egyik napról a másikra zárták le az országot, és rendeltek el kijárási tilalmat. Csak indokolt esetben, igazolással hagyhattuk el az otthonunkat. Élelmiszer vásárlásáért, orvosi vizsgálatra, munkahelyre munkáltatói igazolással, illetve hozzátartozó ápolása miatt lehetett kimenni. Az utcák teljesen kiürültek.

– Milyen intézkedéseket hozott a francia kormány?

– Európai szinten nagyon hasonló, szigorú intézkedéseket hoztak (maszk viselése, kézfertőtlenítő használata, távolságtartás, otthon maradás).

Sok beteget szállítottak külföldre, amikor a kórházakban már nem tudták őket ellátni.

Folyamatosan, tisztán kommunikáltak. Az online munkavégzést kötelezővé tették mindenkinek, akinek a munkaköre lehetővé tette.

Lépésekben nyitották újra az országot, figyelemmel kísérték az engedmények hatását. Első körben 100 kilométernél messzebbre nem lehetett utazni, és ezt folyamatosan ellenőrizték. A fertőzöttek számától függően különböző régiókra osztották az országot, és eltérő intézkedéseket hoztak.

– Mit lehetett, mit nem lehetett csinálni?

– Csak vásárolni lehetett elmenni, maximum egy kilométeres körzetben egészségügyi sétát tenni, és akinek nagyon indokolt volt, dolgozni menni. Egyébként mindenkinek otthon kellett lennie, és ezt nagyon szigorúan vették. A maszk használata kötelező volt minden zárt térben.

– Hogy tudtad betartani?

– Nagyon nehéz volt, de nem volt választási lehetőségem. Fontosnak tartottam, hogy a szabályokat betartsam a közösség érdekében. Mindössze kétszer voltam bevásárolni, és néhányszor sétálni. Sokat megadtam volna egy teraszért!

– A lazítás után mit csináltál először?

– Kocsival elmentünk egy közeli erdőbe, és túráztunk egyet. Nagyon vártam, hogy végre kiszabadulhassak a lakásból.

– Egy hét múlva mész haza. Gondolom, figyelemmel kíséred az ottani fejleményeket, intézkedéseket. Kevin mit mond, mire számíthatsz?

Nem lesz semmi gond, visszatért minden a korábbi kerékvágásba, nem kell karantén, kinyitott minden, utazhatnak az emberek.

– Miért nem lettél karanténra kötelezve?

– A tasz.hu-n volt feltüntetve, hogy ha hivatalosan tudjuk igazolni, hogy külföldön már eltöltöttünk több mint két hetet karanténban, akkor automatikusan mentesülünk Magyarországon. Erről orvosi igazolásom volt, melyet a határon elfogadtak.

Népszerű

Fotó: KMNP Fotó: KMNP

A nemzeti parki területeken is megkezdődött az illegális hulladéklerakók felszámolása

Zöld zóna

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője

Nagyüzem az iparkamaránál – online is

Oktatás

Online karácsonyi vásárt szervez a megyei önkormányzat

Békés megye

Pulyka cacciatore édesburgonyával (Fotó: Gallicoop Instagram) Pulyka cacciatore édesburgonyával (Fotó: Gallicoop Instagram)

Pulyka cacciatore édesburgonyával

Ajánlatunk hétvégére

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect