Connect with us

Zöld zóna

Nagy István: Isten hozott mindenkit a csodák birodalmában

Kurszán, Aida és Nagy István agrárminiszter (Fotó: Babák Zoltán)
Kurszán, Aida és Nagy István agrárminiszter (Fotó: Babák Zoltán)

Az elektromos töltőállomástól a Kárpát-medencében őshonos szürke farkasok kifutójáig sok minden belefért a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legutóbbi, Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark komplex ökoturisztikai fejlesztése című, tegnap átadott beruházásába.

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója köszöntőjében elsőként bemutatta a helyszínt, a Bolza Annáról elnevezett 27 hektáros Anna-ligetet, aminek a felesége révén a Bolzákhoz kapcsolódó gróf Csáky Albin hányatott sorsú kastélya áll a közepén.

A most lezárult beruházásoknak köszönhetően a több mint két évtizede tartó munkának köszönhetően a kastélypark is visszakapta eredeti funkcióját, jelentette ki a nemzeti park igazgatója. Hogy ez megtörténhessen, GINOP-os forrásból teljes egészében uniós forrásból nyertek 330 millió forintot. Ebből új fogadóépületek, sétaösvény, fogadókapu, új parkoló benne elektromos töltőállomással, egy új 250 négyzetméteres, a Természettudományi Múzeum által készített interaktív kiállítás, ajándékbolt, új kifutók.

Babák Mihály polgármester az országos dolgok jó meneteléről szólt, amiért köszönetét fejezte ki a kormány jelenlegi képviselőjének, Nagy István agrárminiszternek. Dankó Béla örömét fejezte ki a nemzeti park fejlődésére, de büszkeségét kiterjesztette a térség gazdasági szereplőire, illetve az itt élők munkabírására.

– Isten hozott mindenkit a csodák birodalmában, hiszen ez a beruházás nem szól másról, mint arról, hogy mit tehet az ember a természettel azért, hogy valóban szolgálja azt a célt, amely egyrészt kell ahhoz, hogy megőrizzük azokat az értékeket, amit képvisel, mégis szolgálja azt, hogy legyen kikapcsolódás, kényelem, rekreáció, pihenés színtere úgy, hogy értéket teremt – foglalta össze Nagy István a fejlesztés lényegét, egyben a Körös-Maros Nemzeti Park vezetésének filozófiáját egy mondatban.

Az ünnepélyes megnyitót követően Tirják László körbekalauzolta az agrárminisztert az állatpark ösvényén, hogy bemutassa egymásnak a két – ősi magyar nevet viselő – európai szürke farkas testvérpárnak, Aidának és Kurszánnak, amik jelentése ajak és keselyű.

Népszerű

Kifürkésztük az állatvilág titkait!

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Zárt kapuk mögött zajlott a játék, a szerencse is kint rekedt

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Szarvasi „helyszínelők” – egy krimi nyomában

Ajánló

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Kutyanehéz hétvégén vannak túl teniszezőink

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect