in , ,

CMF2020: Álomból valóság

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

A Cervinus Teátrum kellemes hangulatú sajtótájékoztatót tartott július 1-jén a Szeparéban, hiszen június 15-én indul a tizennégy napos Cervinus Művészeti Fesztivál, amire nagyon sokan várunk.

–     Csasztvan András a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója örömmel jelentette be, hogy újra zajlanak a felújító próbák, és igen, indulnak, július 15 – 28 között birtokba veszik a Vízi Színházat a Cervinus Teátrum művészei. Az színházi évad elkezdődött június 12-én, de előtte a szokásos felújítások mellett felújításra került a nézőtér, az öltözők, és a színpad két széle is. (A közepe az elmúlt évben lett kicserélve.) Így a színpad a tízedik évben teljesen új. Az Emberi Erőforrás Minisztériumától 50 millió forintot nyertek pályázaton, amiből a felújítási munkálatokat elvégezték. Köszönet érte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak.

–     Babák Mihály Szarvas város polgármestere szerint a fesztivál egy műsorfolyam, amely széles palettát nyújt a nézők számára, akik jól érzik magukat, mert a Cervinus csapata sikeres, ezt a sikert kell folytatni.

–     Dr. Melis János Szarvas Város címzetes főjegyzője is örül a felújításnak, örül, hogy Fekete Péter rajta tartja a szemét a színházon. Abban egészen biztos, hogy ez a társulat gondoskodni fog arról, hogy a nyárnak az egyik csúcspontja a fesztivál legyen. Szerinte mindenképpen ez a két hét a csúcspont. A műsort tekintve sok előadást látott már, de újra megnézi barátaival, ismerőseivel, akik a szabadágukat a fesztivál idejére időzítik.

–     Az elmúlt időszakban sok rossz dolog történt, de abban mindig egyet értettek, hogy a színházat, a kultúrát támogatni kell. Az biztos, hogy ennek a társulatnak, ennek a csapatnak, ennek a vezetésnek nagy szerepe van abban, hogy az emberek komfortosan érzik magukat. Van mire büszkének lenni! – fejezte be dr. Melis János.

–     A mi fesztiválunk különleges – kezdte dr. Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója. Különleges, mert kétnyelvű, hiszen szlovák színház vagyunk, ezért megjelenik a szlovák nyelvű előadás két alkalommal, mesében és felnőtt előadásban is. Vannak olyan előadások, amelyeket nem hagyhatnak ki, mert kérnik a nézők, ilyen a Hotel Menthol és a Holle anyó családi musical. „A nézőink összetétele fele-fele arányban szarvasi és vidékről érkező, akik az előadásaink miatt utaznak Szarvasra. Minkét közönség számára játszunk, mindkettő fontos” – folytatta a művészeti igazgató. Új bemutató is lesz, ez az Imádok férjhez menni, ami még nem volt a vízi színház színpadán. Fúvós zenével kezdődik a fesztivál. „Minden néző számára biztosítjuk, hogy megtalálja a neki tetsző programot”.

–     Újdonság a Kövesd a Szarvast, avagy mesél a Cervinus, amely rendhagyó közönségtalálkozó lesz. A Csillagfény gála nagyszabású összeállítás, melyben a többféle zene, a tánc, a vers is helyet kap. Molnár Ferenc Az ibolya című remekműve szívet melengető, a Valahol Európában tizenkilenc gyermekszereplője lassan felnő, de sokan kérik, még mindig sokan kérik. A Holdvilágos éjszakán zenés kabaré, új jelenetekkel, dalokkal, kuplékkal kerül bemutatásra. A Nemzeti Táncszínház A Tenkes kapitánya című táncjátékával zárul a CervinusFeszt. Szarvas Város Napján a Kormorán együttesé a színpad.

–     Csasztvan András, mielőtt Varga Viktort a Cervinus Teátrum főrendezőjét szólította elmondta, hogy ő az, aki a színház arculatát tervezi. A szórólapok, a plakátok, és minden megjelenés, a karantén alatt elkészített kisfilmek grafikái, a Trianoni kisfilm Viktor munkája.

–     Varga Viktor a Cervinus Teátrum főrendezője a mottóról elmondta, hogy előző évben találta ki, a „Kövesd a Szarvast” most, ebben az évben, is marad, de keresett egy alcímet. „Mi csak álmodtunk arról, hogy színpadon játszunk, és kiváló színészeink színpadra léphetnek, próbálhatunk. Szórakoztatni akartunk, de nem tudtuk mi lesz, lesz- e fesztivál, ha lesz milyen nézői létszámmal engedélyezik. Voltak videók, ezzel próbáltunk mosolyt csalni az arcokra. A Hotel Menthol felújító próbáinak előkészítésén dolgoztam, amikor jött a telefon, hogy teljes nézőszámmal mehet a fesztivál, akkor arra gondoltam, hogy az álomból valóság lett, mint a Holtel Menthol egyik dalában „Álomból valóság…” Így ez lett az alcíme a fesztiválnak. Mi is így álmodtunk. Jöjjenek el, szeressenek minket!”

–     A VIP jegyek fontosságáról Varga Viktor elmondta, évekkel ezelőtt indult, hogy a VIP jegyek bevételéből gyermekbérleteket vesznek, az elmúlt évben 60 hátrányos helyzetű gyermek bérletét tudták megvenni. Idén az Édes M cukrászda állt az ügy mellé és minden VIP jegyet vásárló kap egy szelet „Cervinus szelet” –et. A tortát a Szula Lajos cukrászmester álmodta meg és készítette el.

–     Dósa Zsuzsa hozzátette, aki vásárol egy VIP jegyet, egy gyermek bérletét veszi meg, és cserébe kap egy szelet süteményt az Édes M cukrászdában. A tulajdonos Szula Lajos cukrászmester is részt vett a sajtótájékoztatón és süteményt is hozott, ez az egyik meglepetés, de előtte a másik meglepetés: Boronyák Gergőt megkérte, hogy mondjon verset, és Gergő igent mondott.

–     Varga Viktor mutatta be a színészeket, akik ideutaztak a sajtótájékoztatóra Jónás Gabriella és Eva Javorská határon túlról érkezett, Nádházy Péter, Boronyák Gergely, Harcsa Boglárka, H Varga Tamás, Balázs Henriett és Magyari László is részt vettek a sajtótájékoztatón.

Boronyák Gergely Menyhárt Jenő Jó lesz nekünk című versét mondta el a sajtótájékoztató végén.

Írják be a naptárukba július 15-28 között Cervinus Művészei Fesztivál a Vízi Színházban, érdemes lesz a részese lenni, mert a hangulat, a szeretet mindig érezhető a nézőtéren is!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Sonkoly Ákos

Fiatal​ ​”szabad bölcsészünk​” országos sikere

Boér Zsolt (k) bemutatkozik a Hunyadi játékosértekezletén (Fotó: Babák Zoltán)0

Bemutatkozott a Hunyadi új edzője, Boér Zsolt