Connect with us

Színház

Rendhagyó történelemóra – Hogyan történhetett…

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

Vasárnap este Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte a Vízi Színház nézőit és a Köszönjük Magyarország! tematikus esten, a takarítókat, hiszen az alcím Köszönjük Takarítók!

A nekik szóló műsor a Hogyan történhetett – trianoni emlékműsor – Nagy Erika, Tomanek Gábor, Szőke Pál, Lénárt László, Mészáros Mihály színművészek előadásában.

A történelem kerekét nem lehet visszafogatni, de emlékezni igenis kell! Az ilyen emlékműsorok sohasem lesznek vidámak, ez így történt vasárnap este is, hiszen Trianon be nem gyógyuló seb Magyarország életében.

A műsor elsősorban dokumentumokra, visszaemlékezésekre, nyilatkozatokra épült, vagyis nyers tényekre. Ezért valóban történelemórát láttunk, mert sok olyan anyag került felolvasásra, amelyet nem ismerhettünk, hiszen a mélyebb okokkal, okozatokkal, összefüggésekkel, előzményekkel, következményekkel a történészek foglalkoznak. Jó volt a kerete, az indulás. Bródy János Ha én rózsa volnék dalának első három versszaka, amelyet ketten énekeltek, a zárás pedig az utolsó két versszak, amit már minden művész énekelt. Remek keret volt!

Nagyon jól összeállított, értékes estet láttunk, történelmünk legszomorúbb, legszégyenteljesebb eseményéről – amiről nem a magyarok döntöttek, de hazánk feldarabolásával végződött, vagyis a magyarokat alapvetően érintette –, annak előzményeiről, következményeiről, tények, dokumentumok felolvasásával. Így is lehet beszélni a témáról, hiszen elfelejteni soha nem lehet, nem fogjuk.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Népszerű

Szironyné Zsabka Edit, azaz Zsedi egyik amigurumi babájával Szironyné Zsabka Edit, azaz Zsedi egyik amigurumi babájával

Zsedi, az amigurumi mestere

Hobby

Újra dobogón a szarvasi gyorsírók

Oktatás

Fotó:Békés Megyei Kormányhivatal/Lehoczky Péter Fotó:Békés Megyei Kormányhivatal/Lehoczky Péter

Békésben is zökkenőmentes a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók tesztelése

COVID-19

Konferencia online térben

Tudomány

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2020. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect