in ,

Vidám gyümölcsök, vicces zöldségek és finom ételek…

0

Nyár közepén dúskálhatunk a finomabbnál finomabb gyümölcsökben, ízletes zöldségekben, amelyekből ínycsiklandozó ételek készülhetnek. Nem véletlen hát, hogy idegen nyelvi táborunk témájának egy kis könnyű nyári kulináris kalandozást választottunk angol és német nyelven.

A hét első felében rövid dalokhoz, történetekhez kapcsolódva a gyerekek megismerkedhettek rengeteg gyümölcs és zöldség nevével. Ezzel összefüggésben természetesen a színekhez, formákhoz, ízekhez, illatokhoz, számokhoz kapcsolódó szókincset is felelevenítettük, bővítettük mindkét idegen nyelven. Az alapszókincs rögzítése, bővítése és a kommunikációs készség fejlesztése érdekében rengeteg nyelvi játékot játszottunk, megoldottunk fejtörőket, online játékokkal élesítettük az elménket, vidám csapatversenyeken mértük össze tudásukat. Igen, nem csak a gyerekek fejlesztették a nyelvismeretüket, hanem az angolul tudó kollégák a német szókincsüket fejlesztették, elevenítették fel, míg az angolosok a németes kollégát tesztelték rajtaütésszerűen. Aki pedig egyik nyelvben sem volt járatos, annak még nagyobb öröm volt egy-egy szót, kifejezést elsajátítani.

A hét második felében további fincsi témák kerültek szó szerint is terítékre, ételek, italok, édességek, péksütemények, tejtermékek. Ezekből állítottunk össze többé kevésbé egészséges, de mindenképpen finom menüsorokat. A sok-sok tevékenység megkoronázásaként pénteken a piacot szállták meg kisebb gyakorlós gyerekcsoportok, akiknek angol és német nyelvű bevásárló listákkal felszerelkezve kellett beszerezni sok-sok féle gyümölcsöt és zöldséget, önállóan gazdálkodva a számukra kiutalt pénzkerettel. Nagyon frappánsan megoldották a feladatot és a kedves piaci kofáknak köszönhetően sokkal több termékhez hozzájutottunk, mint amennyiért valójában fizettünk. Természetesen nem sokáig őriztük a megszerzett kincseket, hanem pillanatok alatt bekebeleztük.

A sok-sok idegen nyelvi feladat mellett egyéb vidám programokban is részük lehetett a gyerekeknek. Voltunk uszodában, tartottunk mozi délutánt, természetesen a fagyizás, „játszóterezés” sem maradhatott ki és mindemellett rengeteget társasjátékoztunk. Megtanultunk mindenféle új játékot és előkerültek a régi klasszikusok is. El sem lehet igazán dönteni, hogy ezen a héten mi felnőttek vagy a gyerekek érezték-e jobban magukat, minden esetre nagyon gyorsan elrepült a hét.

GFF SZGYÁI – programszervezők

Németh Gabriella és Balázs Csongor (Fotó: Babák Zoltán)0

A szépség és a szeretet a színpadon

Elektronikai hulladék (Fotó: Babák Zoltán)

Elektronikai hulladékgyűjtés – Szarvas