Connect with us

Koncert

Emlékeinkben még velünk él

Hegedűs Valér, Tatai Nóra és Clementis Tamás (Fotó: Tatai László)
Hegedűs Valér, Tatai Nóra és Clementis Tamás (Fotó: Tatai László)

A Szarvason, július 11-én, az Újtemplomban megrendezett Melis György Emlékest bizonyította, hogy az Operaház Örökös Tagja, Szarvas Város Díszpolgára – hogy csak kettőt emeljünk ki számos elismerése közül – emlékeinkben még mindig velünk él.

A „Zenélő doboz” című zongoradarabbal Hegedűs Valér zongoraművész tekerte vissza a képzeletbeli órát arra az időre, amikor Melis György fényes pályája Szarvasról elindult. Mótyán Tibor megköszönte a művészeknek – Hegedűs Valér mellett Tatai Nóra és Clementis Tamás operaénekeseknek – és a közönségnek is, hogy segítenek emlékezni a világnagy baritonra. Zahorecz Pál, az Újtemplom lelkésze a 98. Zsoltárt idézve – „Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodadolgokat cselekedett” – Gyuri bácsi mellett az őt felfedező és istápoló lelkész-elődjéről Bartos Pálról is megemlékezett.

Következtek a zenedarabok, áriák és duettek Mozart Bizet, Händel, Offenbach operáiból, zongoraművek Liszt Ferenc műhelyéből, és természetesen elhangzott Clementis Tamás előadásában Gyuri bácsi kedvenc nótája, a Vén budai hársfák, amivel az Operaház színpadától is búcsúzott.

Mindeközben számos történetet is hallhattunk hol Hegedűs Valér, hol pedig Mótyán Tibor interpretálásában, melyeknek Melis György volt a főszereplője. Egyet most itt is hadd rögzítsünk: Történt, hogy a Kondorosi Csárdában ebédeltek, s míg az étel készült, megnézték a csárdamúzeumot. Gyuri bácsi örömmel ismerete fel gyerekkora használati tárgyait, mondta is a nevüket magyarul, tótul. Közben észrevették, hogy a konyhai személyzet kíváncsian kukucskál. Invitálták őket, jöjjenek, beszélgessenek a művésszel. Meg is történt, jól elbeszélgettek. Búcsúzóul Gyuri bácsi megkérdezte az asszonyoktól: beszélnek-e tótul. – Nem, nem tudunk – jött a válasz. Melis György erre odafordult Mótyán Tiborhoz: – Te, Tibor! Micsoda magyarok ezek, hogy még tótul se tudnak?

A koncert zúgó vastapssal ért véget, Melis György tisztelői pedig az Újtemplomból a Mittrovszki-kastély előtti szobornál még egyszer összegyűltek, lerótták kegyeletüket és hálájukat az idén 97 esztendős, emlékeinkben még velünk élő világnagy bariton előtt.

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Edzőtáborral készültek a birkózók a bizonytalan szezonra

Sport

Fotó: Kepenyes Balázs Fotó: Kepenyes Balázs

Aladdin, Abu, Dzsini és persze Jázmin

Színház

Styecz Milán fehér szarvasi szerelésben (Fotó: Babák Zoltán) Styecz Milán fehér szarvasi szerelésben (Fotó: Babák Zoltán)

Magyar Kupa: az első akadályt sikerrel vette Soma alakulata

Sport

A turizmus a tourinformosok szemével

Turizmus

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect