in , ,

Emlékeinkben még velünk él

Hegedűs Valér, Tatai Nóra és Clementis Tamás (Fotó: Tatai László)
Hegedűs Valér, Tatai Nóra és Clementis Tamás (Fotó: Tatai László)

A Szarvason, július 11-én, az Újtemplomban megrendezett Melis György Emlékest bizonyította, hogy az Operaház Örökös Tagja, Szarvas Város Díszpolgára – hogy csak kettőt emeljünk ki számos elismerése közül – emlékeinkben még mindig velünk él.

A „Zenélő doboz” című zongoradarabbal Hegedűs Valér zongoraművész tekerte vissza a képzeletbeli órát arra az időre, amikor Melis György fényes pályája Szarvasról elindult. Mótyán Tibor megköszönte a művészeknek – Hegedűs Valér mellett Tatai Nóra és Clementis Tamás operaénekeseknek – és a közönségnek is, hogy segítenek emlékezni a világnagy baritonra. Zahorecz Pál, az Újtemplom lelkésze a 98. Zsoltárt idézve – „Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodadolgokat cselekedett” – Gyuri bácsi mellett az őt felfedező és istápoló lelkész-elődjéről Bartos Pálról is megemlékezett.

Következtek a zenedarabok, áriák és duettek Mozart Bizet, Händel, Offenbach operáiból, zongoraművek Liszt Ferenc műhelyéből, és természetesen elhangzott Clementis Tamás előadásában Gyuri bácsi kedvenc nótája, a Vén budai hársfák, amivel az Operaház színpadától is búcsúzott.

Mindeközben számos történetet is hallhattunk hol Hegedűs Valér, hol pedig Mótyán Tibor interpretálásában, melyeknek Melis György volt a főszereplője. Egyet most itt is hadd rögzítsünk: Történt, hogy a Kondorosi Csárdában ebédeltek, s míg az étel készült, megnézték a csárdamúzeumot. Gyuri bácsi örömmel ismerete fel gyerekkora használati tárgyait, mondta is a nevüket magyarul, tótul. Közben észrevették, hogy a konyhai személyzet kíváncsian kukucskál. Invitálták őket, jöjjenek, beszélgessenek a művésszel. Meg is történt, jól elbeszélgettek. Búcsúzóul Gyuri bácsi megkérdezte az asszonyoktól: beszélnek-e tótul. – Nem, nem tudunk – jött a válasz. Melis György erre odafordult Mótyán Tiborhoz: – Te, Tibor! Micsoda magyarok ezek, hogy még tótul se tudnak?

A koncert zúgó vastapssal ért véget, Melis György tisztelői pedig az Újtemplomból a Mittrovszki-kastély előtti szobornál még egyszer összegyűltek, lerótták kegyeletüket és hálájukat az idén 97 esztendős, emlékeinkben még velünk élő világnagy bariton előtt.

Szigeti Karina, Ódor Botond és Mester Dávid (Fotó: Babák Zoltán)0

Nemzetközi koncerttermekből a Körös fölötti színpadra

Fotó: Babák Zoltán

Szarvason is letették, majd felvették a honvédelmi sportközpont alapkövét