in , ,

Bábszínház szlovák nyelven

Škaredé káčatko (Fotó: Babák Zoltán)0
Škaredé káčatko (Fotó: Babák Zoltán)

A Cervinus Művészeti Fesztivál elengedhetetlen része a szlovák nyelvű műsorok bemutatása. A IX. CervinusFeszten két alkalom is kínálkozik erre, egy gyermek és egy felnőtt műsor keretében. Hétfőn este a szarvasi Cervinus Teátrum és a Bábkové Divadlo (azaz Bábszínház) közös bábelőadását láthatták gyermekek és felnőttek. Hans Christian Andersen A rút kiskacsa, azaz Škaredé káčatko címmel, Marcel Saly és Juraj Haviar rendezésében. Dr. Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója és Csasztvan András ügyvezető köszöntötték a közönséget az előadás előtt szlovákul és magyarul. A Divadlo Oscar Színház évente egy-két alkalommal vendégeskedik Szarvason szlovák nyelvű előadásokat bemutatva az érdeklődők számára.

Az előadás érdekessége, hogy három színész Eva Javorská, Marcel Saly és Peter Butkovsky játszottak, meséltek, de voltak „lapbábok” is, és egy színes forgó négyzet a helyszínekkel. Azok a nézők is, akik nem ismerik a nyelvet, megértették az előadás lényegét, számukra a színészek játéka mesélte el a történetet, őket is elbűvölte, magával ragadta az előadás. Eva Javorskát pedig többen ismerik, hiszen a Cervinusban is dolgozik a színésznő, sőt a színésztábor egyik vezetője volt.

A gyermekek örömmel nézték az előadást. Rendhagyó módon négy sor széket készítettek a színpad elé, hogy közelebb lehessenek a kis nézők. A címszerepet játszó színész mindegyikükkel igyekezett kapcsolatot teremteni, ami szinte bevonta őket a történetbe – interaktívvá tette az előadást.

Kedves este volt!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

0

Strandbirkózás: Hajduch Nándor ezüstöt hozott

Králikné Molnár Anna, Gurmai Zita és Czesznak János (Fotó: Babák Zoltán)

Gurmai Zita: Lánchíd-csata megnyerve, indul a Balaton-csata