in , ,

Ismerős és ismeretlen Sógornők a Cervinusban

A Cervinus Teátrum sógornői (Fotó: Babák Zoltán)0
A Cervinus Teátrum sógornői (Fotó: Babák Zoltán)

Hétfőn, augusztus 10-én délelőtt benépesült a Cervinus Teátrum Margócsy-terme. Megkezdődött Michel Tremblay Sógornők című vígjátékának próbája Varga Viktor főrendező irányításával, Dósa Zsuzsával a főszerepben. Az általa játszott karakterhez jönnek majd a vendégek, akiket Schupp Gabriella, Jónás Gabriella, Brachna Irén, Eva Javorská, Szoták Andrea, Venczel Hajnalka, Harcsa Boglárka, Nádházy Péter, Komáromi Anett, Sztárek Andrea, Vajai Flóra / Enyingi Zsófia, Rigler Renáta, Mester Dóra és Kiss Virág alakít majd. Tizenöt színésznő kezdi el a próbát Varga Viktor rendezővel és Nádházy Péterrel, akinek karaktere legyen meglepetés.

Dr. Dósa Zsuzsa művészei igazgató köszöntötte a színművészeket és a sajtó képviselőit, majd Csasztvan András a Teátrum igazgatója emlékeztetett, hogy 3-4 éve olvasták fel a darabot a Vízi Színházban, és a közönség, már akkor is úgy gondolta színpadra kell vinni a darabot. Most jött el az a pillanat, hogy ennyi sógornőjelöltet színpadra tudtak állítani, akik most megtöltik a kamaraterem színpadát.

Varga Viktor rendező elmondta, hogy régi vágya volt színpadra vinni a Sógornőket, mert az egyik legizgalmasabb társadalomkritika, és az a „vicces”, hogy 1969 óta, amióta bemutatták Kanadában, nem változott társadalmunk. Nagy színészi kihívásokat is tartogat a darab, jó színészi játéklehetősséggel. A darabról többek között elmondta, folyamatosan a reklám világában élünk, és, ha valaki nyer, akkor a környezetben csak látszatöröm van, mögötte ott az irigység. „Miért ő, miért nem én?”. Szórakoztató, kedves, nyers, amilyen csak a színház lehet.

A darab vidám, de Varga Viktor rendezéseinek mindig van üzenete, így ennek is lesz, amit majd a főrendezővel készült beszélgetésben elárul. Női jellemeket ismerhetünk meg, női sorsokat, az életkor palettája széles a darabban. De nem is a kor számít, hanem a jellem. Álszenteket és őszintéket, irigyeket, szókimondóakat, dicsekvőket, szőnyeg alá söprögetőket, sok gondot, problémát, ami a hétköznapokban benne van, de nem beszélünk róla, főleg nem azzal, akit érint, legfeljebb azt csak kibeszéljük a háta mögött. Ennek következtében tizenöt jellemet ismerhetünk meg, hiszen mindenki másként éli napjait, mindenki más egyéniség, másképpen gondolkozik. Ráadásul nem mindig az a „romlott”, akire azt mondják. Szóval, a darab, olyan, mint az élet, mindez humorba ágyazva, hogy kacagunk rajta, és ráismerünk a szomszédra, egy ismerősre. De mi mit tennénk hasonló helyzetben? Erre az előadás nem ad választ majd, ezt mindenkinek magának kell végiggondolnia, ha megnézte az előadást és megérintették a történések.

A darabot fordította Alföldi Aliz és Parti Nagy Lajos, dramaturg Varga Viktor. Jelmeztervező Nagy Szilvia, koreográfus Magyari László.

Bemutató szeptember 24-25-26.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szűcs Damján vezeti a labdát (Fotó: Babák Zoltán)0

Szűcs Damján két góljával verte a KOTÉ-t a Hunyadi

Fotó: Babák Zoltán0

Mezítláb táborozott a Valami