in ,

Edzőtáborral készültek a birkózók a bizonytalan szezonra

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Nemzetközi edzőtábort tartottak a birkózók Szarvason az elmúlt héten, amire a szigetszentmiklósi, kiskunhalasi, budapesti, ceglédi, szentesi és természetesen szarvasi birkózókon kívül Németországból érkezett két csapat. Az idei év különlegesebb lett volna, ha koronavírus mentesen telt volna, mondta Sükösd Attila, az egyesület elnöke, egyben edzője, hiszen amerikai, izraeli, francia, lengyel, ukrán, észt és osztrák csapatok is jönni akartak, de közülük vannak olyanok, akik el sem hagyhatják otthonukat, és volt, ahonnan a szülő nem engedte el a gyereket.

Azt, hogy milyen népszerű és elismert lett táborunk, jelzi, hogy amerikai csapat még az indiai útját is lemondta korábban, hogy idén eljöhessenek. Az izraeli csapat jó barátunk. Náluk voltunk tavaly decemberben edzőtáborban, és nagyon vártuk, hogy Szarvast megmutathassuk nekik, de ők sem jöhettek ki az országukból.

Az eredeti terv alapján közel 160-an lettek volna, de sajnos a járványhelyzet miatt ez végül 75 főnél állt meg, és így az eredeti hét szőnyeg helyett elég volt négy is a tábor lebonyolításához.

A közeli jövő terveiről elmondta:

– Következő versenyünk szeptember elején lenne első sorban a diák II-es korosztálynak és a kadet korosztálynak. Itt sajnálatos módon Hajduch Nándor (kadet) nem fog tudni indulni, mert porcleválás miatt artroszkópos műtéten esett át néhány napja, és a rehabilitáció ideje hat hét. Ha minden jól megy akkor szeptember végére már száz százalékos lesz és indulhat versenyen. Az év hátralévő részében, ha a járványhelyzet is engedi, akkor a diákolimpiák és az országos bajnokságok meg lesznek rendezve. Ezekre készülünk és igyekszünk minél több érmet haza hozni Szarvasra. Ebben a mostoha időszakban fizikálisan sokat tudtak fejlődni a gyerekek, akik rendszeresen jártak edzeni. Úgy látom, hogy a többség már készen áll a megmérettetésekre. Az általunk rendezett edzőtábor is ennek a felkészülésnek a része és augusztus végén szintén lesz egy ötnapos tábor, ahová mennünk kell. Heti 8-10 edzésük van a haladóknak és aki elvégzi a munkát annak nem kell majd félni versenyen, mert a tudás és az erő meglesz. A kisebbek is szép létszámmal járnak edzeni, és folyamatban van a jövő bajnokainak a képzése is. A hátralévő időszakban a technikai képzésre fektetem a hangsúlyt, csiszoljuk állásból és lenti helyzetből a technikákat. Az edzések végén minden esetben erősítést is végzünk, hogy ne gyengüljenek el. Hétvégente, ha nincs dolgunk, eljárunk biciklitúrákra, hogy kicsit kiszakadjunk a rohanó világból. Első sorban nem is az idei év a legfontosabb, sajnos ez az év már megy a levesbe, nekünk a jövőre kell koncentrálni, és én is úgy állok a dolgokhoz, hogy ha a járványhelyzet megengedi, akkor 2021-ben újra láthassunk majd szarvasi birkózót Európa- és világbajnokságon. Néha egy-egy évet el kell engedni, hogy még nagyobb dolgokra legyünk képesek.

Arra a kérdésünkre, hogy a fiatal birkózói hogy bírják ezt a bizonytalanságot, így fogalmazott.

– A gyerekek kedve jó a bizonytalanság ellenére is edzésen. Igyekszünk minél több időt együtt tölteni és elfoglalni magunkat edzések után is, hogy ne fásuljunk be, mert az igazán szuper dolgok majd csak ezután következnek. Amint a járványhelyzetnek vége, újra meg tudunk indulni és bepótolni mindazt, amit kénytelenek voltunk kihagyni az idei évben. Ennek a helyzetnek a legnagyobb vesztese mindenképp Tóth Patrik a mi szempontunkból, aki az idei évben serdülő utolsó évesként egy lépésre volt attól, hogy részt vehessen a serdülők Európa-bajnokságán, de a nemzetközi szövetség törölte azt, így az utolsó válogatóra sem került sor. Ennek ellenére nagyon motivált, konkrét céljai és tervei vannak a 2021-es és 2022-es évre.

Abban a reményben váltunk el Sükösd Attilától, hogy az előttünk álló évben sikerül bepótolni azt, amit a vírus elvett a fiatal szarvasi birkózóktól.

Fotó: Kepenyes Balázs0

Aladdin, Abu, Dzsini és persze Jázmin

Szécsi Hajnalka, a tündérkertek megálmodója (Fotó: Babák Zoltán)0

Gerillatündérkertek Szarvason