in ,

Már ma meg lehet kóstolni az ország tortáját

Urbán Ildikó és a 2020-as ország tortája, a Curiositas
Urbán Ildikó és a 2020-as ország tortája, a Curiositas

Tizennegyedik éve hirdeti meg a Magyarország tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. A 2007. augusztus 20-ra kiírt megmérettetést a budapesti Zila Kávéház névadója, Zila László  madártejtortája nyerte, hogy majd még két rákövetkező évben, majd 2011-ben is szintén az ő tortaálma győzedelmeskedjen. Nem mellékesen megjegyezzük, hogy 2012-ben a cukormentes torták első versenyét is Zila László Almatorta egressel elnevezésű tortája nyerte.

Egy ilyen versenyen a megadott időpontra el kell vinni a tortát, ahol kiválasztják az első hatot, hogy aztán több forduló után szakmailag nyugodt szívvel győztest hirdethessenek.

Kis település cukrászdájában megálmodott pályamű, mint a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda Curiositas – Kíváncsiság fantázianevű tortája, most nyert először. Füredi Krisztián álmát augusztus 20-án az ország több mint 300 helyén lehet majd megkóstolni.

Az idei ország tortája nagyon különleges alapanyagokból készült, mondta Urbán Ildikó, az Ildikó Cukrászda tulajdonosa, akivel tegnap beszélgettünk az idei győztesekről.

A Kíváncsiság tésztáját mandulaliszt, vaj és tejszín alkotja. A birsalmás betétben az egyébként nyersen szinte élvezhetetlen gyümölcsből készült püré, kompót és pálinka van. A krémje mandulapaszta és tejszínhab alkotta mousse. Tetején étcsokoládé ganázs van csokipasztilla- és manduladíszítéssel.

A cukormentes kategóriában a Szentivánéji Álom nyert. Ennek a tésztájában is van vaj, reszelt cékla, ami nagyon érdekes tortaalapanyag, reszelt alma, zabpehely, és egy tejszínes krémje van meggybetéttel.

Az Ildikó Cukrászdában már most meg lehet kóstolni a Curiositast, délutánra pedig elkészül a cukormentes Szentivánéji Álom is, ígérte Urbán Ildikó.

Augusztus 20-a előtt mindig készülnek a korábbi évek tortáiból is. Most is látható a pultban öt-hat darab, mutatott a sütis hűtőre Urbán Ildikó. Ezek közül a legnépszerűbb még mindig a 2016-os Őrség Zöld Aranya, jelentette ki az évek tapasztalatára visszatekintve.

Fontosnak tartotta elmondani, hogy az ipartestület nagyon sok energiát fektet abba, hogy a Magyarország tortájának versenyén keresztül népszerűsítse a cukrászdákat.

– Nagyon nagy megtiszteltetés az, ha valaki ezt a díjat megnyeri. Hatalmas reklámot és médiafigyelmet kap a nyertes, és rajta keresztül azok a cukrászdák is, amik elkészítik és ezzel elviszik vásárlóikhoz. Mi is igyekszünk a vendégeinknek kedveskedni azzal, hogy nálunk megkóstolhatják mind az ide, mind a korábbi évek legnépszerűbb tortáit – fogalmazott az Ildikó Cukrászda tulajdonosa, aki a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnökségi tagja, megyei szervezetének elnöke.

Korábban már ő is nevezett az Alföld aranya fantázianevű fagylaltjával, ami a zsűritől oklevelet érdemelt. Ez egy birsalmás, karamellás, diós fagyikülönlegesség, amit azóta is nagyon szeretnek a cukrászda vendégei. Az oklevélnél is nagyobb megtiszteltetésnek érezte, hogy sok neves cukrász elkérte a receptjét.

0

Strandröplabda: Háromból két hazai arany és egy ezüst

A Døppelgänger a Szarvasi Vízi Színházban (Fotó: Babák Zoltán)0

Két szarvasi fellépés között a Døppelgänger