in , ,

Elkezdődött a Cool4U modern irodaházának az építése

Épül a Cool4U modern irodaháza az egykori Ciprus Fogadó helyén (Fotó: Babák Zoltán)0
Épül a Cool4U modern irodaháza az egykori Ciprus Fogadó helyén (Fotó: Babák Zoltán)

Hétfőn felvonultak a földmunkagépek az egykori Ciprus Fogadó helyén, tegnap már javában zajlottak a földmunkák.

A Gallicoop és a Corteva után 2018-ban a harmadik, a szarvasi székhelyű cégek közül a második legnagyobb iparűzési adót befizető vállalkozása, a Gree klímák magyarországi vezérképviseletét ellátó Cool4U építi itt új, kétszintes, 1200 négyzetméteres hi-tech irodaházát, ami 62 munkatársának ad majd helyet, illetve földszintjén egy betérő látogatókat is fogadó újhullámos kávézó is nyílik.

Szín Csabát, a cég vezetőjét kérdeztük az építkezésről.

– Milyen támpontokat adtatok a tervezőnek, milyen épületet álmodjon a Ciprus Fogadó helyére?

– Elég sok szempontból meg szerettük volna vizsgálni ezt a kérdést mielőtt a tervező csapattal beszélünk. Nemzetközi és hazai tendenciákat és elvárásokat, a város adta lehetőségeket és egyéni szempontokat is figyelembe vettünk az épület terveztetésénél.

Mivel az épülő irodaház a Gree légkondicionálók magyarországi vezérképviseletének ad majd helyet, először is a Gree klímagyár elvárásait kellett beintegrálni az elképzelésünkbe. A világ első számú klímagyártója mindig a legjobban teljesítő, tőkeerős cégeket válogatja be a világhálózatába, melyek közül sok cég többgenerációs múltra tekint vissza és a Gree márka nagyságát megfelelően tükröző épületekben végzi tevékenységét. Így érkezett egyfajta elvárás felénk is a Gree gyárból, hogy csatlakozzunk ezen nemzetközi tendenciához.

Ezután a hazai fejlődő városok tendenciáit futottuk végig. Úgy láttuk, hogy minden jól fejlődő városban kialakul az óváros mellett egy modern épületekkel felépült újvárosi rész is. Nem ritkán ezt a két részt egy folyó választja el egymástól. Ezen hazai tendenciákba is szerettünk volna belecsatlakozni, és szerettünk volna megálmodni egy modern, előremutató XXI. századi épületet a Körös folyó óvárosi részének túloldalán.

Városi szinten a koncepció tervet megelőzően egy környezettanulmányt készíttettünk, amely során a tervező csapatunk felmérte a város adottságait, lehetőségeit, épületeit, látványosságait, és ezek figyelembevételével indítottuk meg a tervezést. Mindenféleképpen egy a városba és a környezetbe egyaránt illeszkedő épületet szerettünk volna terveztetni.

És végül a személyes elképzeléseinket is beillesztettük a tervezés folyamatába. Testvéremmel együtt sokat utazunk a világban, utazásaink során szeretjük megnézni a modern és előremutató városrészeket, épületeket, és rajongunk az előremutató formákért, anyagokért.

– Sikerült teljes egészében megvalósítania az elképzeléseiteket?

– Az az igazság, hogy mi teljesen ellentétesen gondolkodtunk, mint a tervező csapatunk. Mi egy formát álmodtunk meg és arra számítottunk, hogy a tervezők majd abba a formába beillesztik a funkciókat. Viszont a tervező csapatunk először a funkciók tanulmányozása és átbeszélése után megrajzolta az optimális belső kialakítást, majd ezután „becsomagolta” az épületet. Először a koncepcióterv elkészülte után szembesültünk azzal, hogy milyen épületet is fogunk kapni, de végül a formavilága tetszetős és előremutató lett, a funkciói pedig tökéletesen lettek beállítva az igényeinknek megfelelően.

– Milyen kompromisszumokat kellett kötnötök a városi főépítésszel a városképbe való illeszkedéssel kapcsolatban?

– A telek megvásárlása előtt már beszélgetéseket folytattunk Lukácsi László főépítész úrral. Mire a tervezést elkezdtük, már közös nevezőre jutottunk az épület főbb szempontjait illetően. A gondos előkészítési fázis, a környezettanulmány és a sorozatos egyeztetések után nem jelentkezett probléma a városképbe illesztést illetően.

– Elkezdődött az építkezés. Mikor és mik lesznek a látványosabb pillanatok a kivitelezés során, amit a szarvasiak is láthatnak?

– Több fázisra bontottuk a kivitelezés folyamatát. Augusztus 24-én indul be az építkezés alapozási és szerkezetépítési része. Ez a nagyjából öt hónapos folyamat a teljes építkezés első fázisa. Ez után következik az irodaház üvegezése, burkolása, majd a gépészet, villamosság, AV technológia, belsőépítészet és a kertépítés. Egyelőre csak az első fázis folyamatait látjuk, a többinek az előkészítése a napokban is zajlik.

– Vállaltatok egy nyilvánosság számára is látogatható kávézó üzemeltetését a földszinten. Mikor várható a nyitás?

– Szeretnénk kihasználni ennek a frekventált és gyönyörű Körös-parti helynek az adottságait és ezt szeretnénk is megosztani a szarvasi lakossággal, valamint a városunkba látogató vendégekkel is. Egy nagyon szép modern speciality kávézó és reggeliző hellyel szeretnénk kedveskedni a hozzánk érkezőknek. Viszont egyelőre még csak az építési fázissal foglalkozunk, az üzemeltetésről még nem volt szó, és így nem is döntöttünk arról, hogy milyen formában és ki által lesz majd üzemeltetve a kávézó. Előreláthatóan az irodaépület átadásával egyidőben megnyílhat a kávézó is.

– Mikor tervezitek a befejezést?

– Nem látjuk még az építkezés végét. Idén a korona vírus miatti leállás minket is érintett, az építkezés kezdését el kellett halasztanunk. Viszont az indulás után most már reményeink szerint teljes gőzzel végig futhat a teljes project.

Ahogy az látható, az építkezés zajlik. Jelenleg épp a kávézó profilját metszik ki a domb oldalából. Reméljük, a vírus nem akadályozza a munkákat, és hamarosan meg tudjuk kóstolni a teraszon az újhullámos kávékat, miközben a modern és az óváros kellemesen keveredő hangulata alatt talán épp a Bolza-kastély felújítását követhetjük nyomon!

0

Családi hangulatú tornán nyert a TATUMPI

Borzmustra a Körösvölgyi Állatparkban (Fotó: Babák Zoltán)0

Állatmustrán mutatkoztak be a Körösvölgyi Állatpark borzai