in , ,

Szentandrásról Szentandrásra

Feketéné Bencsik Julianna a Hunyadi-kastély nagytermében (Fotó: Babák Zoltán)0
Feketéné Bencsik Julianna a Hunyadi-kastély nagytermében (Fotó: Babák Zoltán)

Mindössze három háznyira a Hunyadi-kastéllyal szemben levő sarki házban egy iparos család hatodik élő gyermekeként született Feketéné Bencsik Julianna. Ott is élt 18 éves koráig, amíg a Vajdában le nem érettségizett, majd elköltözött a faluból. Pestre került, utána Gödöllőre.

Általános és középiskolás korában írt már pár verset, de azokat nem mutatta meg senkinek. Első könyvét, a A XX. század gyermeke voltam címűt három hónap alatt saját élményei alapján írta meg, így nem kellett karaktereket kitalálnia. Ebben a családján keresztül mutatja be a XX. század viharait, történelmi, gazdasági és politikai változásait. A történet édesapja 1896-os születésétől kezdve 2011-ig karolta fel a történelem egy szeletét. Fia szerkesztette nyomdakésszé.

A könyv megírása után kolléganője tanácsára csatlakozott a gödöllői irodalmi körhöz, az Irkához, ahol beiratkozott egy írástanfolyamra. Egy ottani házi feladatából született nyolc évvel később az Olvadó jégkristályok című kötete. Közben megjelent egy novelláskötete.

Ha 1961-ben el is hagyta Szentandrást, azért a Körös, a falusi hangulat, a szarvasi dolgok mindig a fejében motoszkáltak. Ezek közül több emlék visszaköszön a most bemutatásra került Olvadó jégkristályok című könyvében.

A könyvnek nagyon érdekes a témája, maga is olvasta már, mondta a délután házigazdája, a Hunyadi-kastély jelenlegi helytartója, dr. Lesfalvi Balázs.

– Nagy öröm a kultúráért, irodalomért rajongókkal találkozni. Az külön öröm, hogy Julika társaságában lehetünk, aki békésszentandrási származású szerző Az ő gondolata volt az, hogyha a könyvtárban nem, akkor esetleg a Hunyadi-kastélyba szervezné meg ezt a rendezvényt – fejezte ki örömét Lesfalvi Balázs.

Az eseményre Feketéné Bencsik Julianna több szentandrási és szarvasi barátja, osztálytársa is eljött.

Bartus Betti és a Mályvavirág Alapítvány új kiadványa, a HPV mindentudó zsebkönyv, a MÁLYVAZSEB (Fotó: S-L.I.)0

HPV oltás???…HPV oltás!!!

Mező Sándor (kék) és Furár Róbert küzdelme a labdáért (Fotó: Babák Zoltán)0

Négy forduló után pontveszteség nélkül a csoport élén