Connect with us

Kultúra

Szentandrásról Szentandrásra

Feketéné Bencsik Julianna a Hunyadi-kastély nagytermében (Fotó: Babák Zoltán)
Feketéné Bencsik Julianna a Hunyadi-kastély nagytermében (Fotó: Babák Zoltán)

Mindössze három háznyira a Hunyadi-kastéllyal szemben levő sarki házban egy iparos család hatodik élő gyermekeként született Feketéné Bencsik Julianna. Ott is élt 18 éves koráig, amíg a Vajdában le nem érettségizett, majd elköltözött a faluból. Pestre került, utána Gödöllőre.

Általános és középiskolás korában írt már pár verset, de azokat nem mutatta meg senkinek. Első könyvét, a A XX. század gyermeke voltam címűt három hónap alatt saját élményei alapján írta meg, így nem kellett karaktereket kitalálnia. Ebben a családján keresztül mutatja be a XX. század viharait, történelmi, gazdasági és politikai változásait. A történet édesapja 1896-os születésétől kezdve 2011-ig karolta fel a történelem egy szeletét. Fia szerkesztette nyomdakésszé.

A könyv megírása után kolléganője tanácsára csatlakozott a gödöllői irodalmi körhöz, az Irkához, ahol beiratkozott egy írástanfolyamra. Egy ottani házi feladatából született nyolc évvel később az Olvadó jégkristályok című kötete. Közben megjelent egy novelláskötete.

Ha 1961-ben el is hagyta Szentandrást, azért a Körös, a falusi hangulat, a szarvasi dolgok mindig a fejében motoszkáltak. Ezek közül több emlék visszaköszön a most bemutatásra került Olvadó jégkristályok című könyvében.

A könyvnek nagyon érdekes a témája, maga is olvasta már, mondta a délután házigazdája, a Hunyadi-kastély jelenlegi helytartója, dr. Lesfalvi Balázs.

– Nagy öröm a kultúráért, irodalomért rajongókkal találkozni. Az külön öröm, hogy Julika társaságában lehetünk, aki békésszentandrási származású szerző Az ő gondolata volt az, hogyha a könyvtárban nem, akkor esetleg a Hunyadi-kastélyba szervezné meg ezt a rendezvényt – fejezte ki örömét Lesfalvi Balázs.

Az eseményre Feketéné Bencsik Julianna több szentandrási és szarvasi barátja, osztálytársa is eljött.

Népszerű

Soha nem volt még ennyire trendi a pályaorientáció!

Oktatás

A gyerekek, akiknek hód volt a nagypapájuk

Zöld zóna

Sükösd Attila, Tóth Dominik és Szijjártó Mandel Sükösd Attila, Tóth Dominik és Szijjártó Mandel

Birkózófinish az országos bajnokságokon

Sport

Varga Viktor a Sógornők olvasópróbáján nyilatkozik a Körös TV riporterének, Szigeti Annának (Fotó: Babák Zoltán) Varga Viktor a Sógornők olvasópróbáján nyilatkozik a Körös TV riporterének, Szigeti Annának (Fotó: Babák Zoltán)

Varga Viktor és a Sógornők

Színház

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. szeptember
h k s c p s v
« aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect