in , ,

Szarvasiak is csatlakoztak a jótékonysági futáshoz

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

A nemzeti összetartozás évében június 4-éhez kapcsolódóan rajtoltak volna, de a járvány első hulláma miatt ezt át kellett tenni mostanra, mondta Gui Angéla, az Egy vérből vagyunk futóesemények önkéntes főszervezője és ötletgazdája, aki immár hat éve szervez jótékonysági futásokat a határon túli magyar gyermekek javára. Az utóbbi három évben összekötötték véradással. Azóta futnak az “egy vérből vagyunk” szlogen alatt.

Első alkalommal Böjte Csaba gyermekeiért, majd magyarországi gyermekotthonok javára gyűjtöttek. Az elmúlt három évben két kárpátaljai, a református Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon, és a katolikus Szent Mihály Gyermekotthon Ráton volt a kedvezményezett.

A vírus miatt az idén a távban is módosításokat kellett végrehajtani. Az eredeti cél a délvidéki Muzslyán levő Emmausz Fiúkollégiumánál lett volna, de a koronavírus miatt most ez Röszkei befutóra változott.

– Ha a száz évvel ezelőtt elvégzett határmódosítások nem tudtak minket elválasztani nemzettársainktól, akkor a vírus sem tud, még akkor sem, ha mindannyiunk érdekében meg kell állnunk a határon – jelentette ki Gui Angéla.

A röszkei határon találkoznak Magyarország szabadkai főkonzuljával, akinek át fogják adni stafétájukat, abban azokat az adományokat, amiket összegyűjtöttek a fiúkollégium számára.

Tegnap reggel, szeptember 6-án rajtoltak a történelmi Magyarország középpontjától. Onnan Békésszentandráson és Öcsödön keresztül Szolnok-Budapest-Kecskemét–Csongrád–Szeged útvonalon jutnak el majd csütörtökön Röszkére.

Ez így az eredeti 600 helyett “csak” 450 kilométer lesz. Futásukat véradóalkalmakkal kötötték össze, mert mint Gui Angéla elmondta, ennek szimbolikus üzenete is van: egy vérből vagyunk a határon túli magyarokkal és mindazokkal, akinek a vérünkkel segíteni tudunk.

– Különösen egy nyári időszak utan, amikor sokkal kevesebb a véradó, fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy vér csak vérrel pótolható. 2020-ban ennek még nagyobb fontossága és üzenete van, hiszen nemcsak a nyári időszak miatti kiesést kell pótolni, hanem azt a 30 százalékkal kevesebb vérkészítményt is, ami a koronavírus miatt esett ki – utalt az elmúlt heti, megcsappant vérkészletekről szóló hírekre, miszerint csak az életmentő műtétekhez tudott az Országos Vérellátó Szolgálat vért biztosítani.

Azóta a biztonságos zöld zónába került a mutató, de ahhoz, hogy ez ott is maradjon, napi 1600-1800 véradó kell.

A jótékonyság mikéntjére válaszolva Gui Angéla elmondta, hogy hónapokkal a futás megkezdése előtt felteszik a kérdést a megsegítendő egyesületnek, otthonnak, hogy miben tudnának a segítségükre lenni. Az Emmausz Fiúkollégium lakói azt a választ adták, hogy ők sporteszközöket szeretnének. A megkeresett szponzorok közül egy sok kerékpárt ajánlott fel a fiúknak, a Nemzetközi Teqball-szövetség a magyar világtalálmányt, ami a fél világot már meghódította, egy teqball asztalt ajánlott fel. Ezeken kívül más sporteszközöket is vásárolnak majd azokból a futáshoz kapcsolódó adományokból, amik az Egy vérből vagyunk Alapítvány számlájára érkeznek.

Szarvast képviselték női kézilabdázóink, illetve a szarvasi futócsapat két tagja, Rohonyné Varga Mariann és Csipainé Sztricskó Ildikó. Mariann leghosszabb lefutott távja eddig 16 kilométer volt, Ildi már kétszer teljesítette a maratoni távot. Elmondták, hogy hétvégeken 10-12-en is össze szoktak jönni egy közös 10-12-16 kilométeres futás kedvéért, de most a csapat többi része máshol állt rajthoz. Most 10 kilométert tűztek ki azzal a szándékkal, hogy addig mennek az ultrafutók tempójában, amíg bírják, majd átállnak a sajátjukra.

A futáshoz előre meghirdetett helyszíneken lehet csatlakozni.

Boér Zsolt (Fotó: Babák Zoltán)0

Már csak gólra kellene váltani a motivációt Szentandráson

Pulykasonkás-brokkolis lepény (Fotó: Gallicoop Instagram)0

Könnyű ebéd: pulykasonkás-brokkolis lepény