Connect with us

Gazdaság

Gyuricza Csaba: Határozott célom az, hogy a szarvasi agrárképzést ne megszüntessük, hanem stabilizáljuk

A SZIE Tessedik Campusának, az egykori mezőgazdasági főiskolának a homlokzata (Fotó: Babák Zoltán)
A SZIE Tessedik Campusának, az egykori mezőgazdasági főiskolának a homlokzata (Fotó: Babák Zoltán)

Nagyon világosan fogalmazott a szarvasi agrárfelsőoktatás jövőjét illetően az új Szent István Egyetem rektora, az egyébként Gyomaendrődről származó Gyuricza Csaba az AgroNapló mezőgazdasági szakfolyóirat szeptemberi online számában.

A Csurja Zsolt által jegyzett terjedelmes cikkben hosszan részletezi az új SZIE és a NAIK szarvasi kutatóintézeteinek 2021. január 1-étől létrejövő kapcsolatát. A teljes kép megértéséhez mindenképp el kell olvasni a teljes írást.

Egy részletet emelnénk ki Csurja Zsolt cikkéből:

A szarvasi egységünk több részből fog állni: az Öntözési és Vízgazdálkodási Intézet része lesz egy oktatási intézet, ami a jogelőd SZIE szervezeti egységeként működött, ahol egy korábban szebb napokat megélt kar is volt. Sajnos Békés megyében egyre kevesebb a diák, ezért az intézmény azzal a mérettel fenntarthatatlan volt. Ott jelentős átalakításra lesz szükség. A határozott célom az, hogy a szarvasi agrárképzést ne megszüntessük, hanem stabilizáljuk. Ennek érdekében hozzá kell igazítani ahhoz a hallgatói létszámhoz, ami reálisan jelentkezik az elkövetkező időszakban. Ehhez egy kisebb méretű, működőképes campust tervezünk, ami az oktatási és a kutatási egységeket is magába foglalja. Szarvasról minden szakmabelinek a vízgazdálkodás és a halászat jut az eszébe. Mi ennek a két szakterületnek az országos centrumává szeretnénk továbbfejleszteni az intézményt. Ebben nagy szerepet szánunk a szaktanácsadás oktatásának, a továbbképzéseknek, a nemzetközi programoknak és együttműködéseknek, a közös képzéseknek. Azt szeretnénk, hogy egy integrált rendszeren belül tudjunk graduális képzéseket Szarvason tartani. Olyanokat, amelyek működése talán önmagukban az alacsony létszám miatt fenntarthatatlan lenne. Ez elsősorban Gödöllőhöz kapcsoltan és az oktatást részben online, a gyakorlatokat pedig helyben megtartva lehet működőképes a szarvasi képzőhelyen.

A cikkből vett idézetünk első mondata nem teljesen világos, mit takar. Lehet, hogy a SZIE-n belül az idén Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetté minősült egyetemi kar és a Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet névhasonlóságából adódik, és helyesen az Intézet helyett inkább Kutatóintézet kellene oda, ugyanis az előbbi jelenleg is a SZIE oktatási rendszerének része. Ebben az esetben a mondat így hangzana: A szarvasi egységünk több részből fog állni: az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet része lesz egy oktatási intézet, ami a jogelőd SZIE szervezeti egységeként működött, ahol egy korábban szebb napokat megélt kar is volt.

Forrás: AgroNapló.hu

Fotó: Babák Zoltán

Népszerű

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Állítsd meg a (motoros) Mikulást!

Közösség

Czesznak János a csabacsűdi adventi koszorú előtt (Fotó: Babák Zoltán) Czesznak János a csabacsűdi adventi koszorú előtt (Fotó: Babák Zoltán)

Csendben meggyújtották az első adventi gyertyát Csabacsűdön

Közösség

Fotó: KMNP Fotó: KMNP

A nemzeti parki területeken is megkezdődött az illegális hulladéklerakók felszámolása

Zöld zóna

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője

Nagyüzem az iparkamaránál – online is

Oktatás

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2020. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Connect