in ,

Tanulnunk kell a történelmünkből

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

A Terror Háza részéről Balogh Gábor történész, muzeológus nyitotta meg a vándorkiállítást a Cervinus Teátrum előtt, ami azt az üzenetet hordozza magával városról városra, amit a rendszerváltoztatás története a mai napig közvetít felénk.

Szarvas a 32. állomása ennek a roadshownak, aminek eredetije a Terror Háza előtt, az Andrássy úton látható.

Balogh Gábor elmondta, hogy nem csak egy-két év történetét szerették volna bemutatni, hanem a folyamatot, ami 1944-45-ben kezdődött, majd 1989-be, 1990-be torkollt, amikor a kelet-európai népek kivívták függetlenségüket.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében visszaemlékezett, hogy személyesen is megérte a szabadságtalanságot, amibe beleszületett, mert a második világháború után “ránk küldték” a szabadságot hozó oroszokat.

– A szabadság mindig nagyon drága volt a történelmünkben, épp ideje, hogy egyszer élvezzük is – majd röviden kifejtette gondolatait a szabadság különböző értelmezéseiről.

– Európa kételkedik a szabadságunkban. Szeretnénk már egyszer tényleg békességben, a saját javunkra gazdagodni és szabadon élni a saját sajtónkkal, a saját jogállamiságunkkal, a saját parlamentünkkel magyarként szabadok lenni – mondta.

Örömét fejezte ki, hogy ez a kiállítás elkészült, mert mindig tanulni kell a történelemből.

– A történelemnek más funkciója nincsen, mint hogy tanuljunk belőle, és ne kövessük el még egyszer azt a hibát. 30 év eltelt, szabadabbak vagyunk, úgy érezzük, hogy szabadok vagyunk, de azért még sokat kell tenni, hogy a szabadság teljes egészében kibontakozzon – fogalmazott, majd “Hajrá, magyarok, hajrá, szabadság!” felkiáltással lépett el a mikrofon elől.

Csépai Eszter és Jobbágy Bence Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaiból adott válogatást, de elhangzott Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című verse is.

A kiállítás szeptember 28-ig tekinthető meg a Cervinus Teátrum előtt.

Ft. Dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Egyetem rektora átadja a c. egyetemi docensi címet igazoló oklevelet Bírò Gyulának

Címzetes egyetemi docensi címet vehetett át

A SZIE Tessedik Campusának, az egykori mezőgazdasági főiskolának a homlokzata (Fotó: Babák Zoltán)

Gyuricza Csaba: Határozott célom az, hogy a szarvasi agrárképzést ne megszüntessük, hanem stabilizáljuk