in ,

Beérett az idei termés a Szlovák Iskolában

0

Tavasztól kezdődően igen nagy szorgalommal és lelkesedéssel látogatták a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium tanulói és kollégái az iskolakertet. Először csak tereprendezés és veteményezés céljából, később öntözés, gyomlálás, palántázás miatt keresték fel a nyugalmas kis földterületet. A kitartó és jól végzett munka eredményeként a nyár folyamán sok termést sikerült betakarítanunk az „égig érő tanteremből” aminek tanulóink igazán örültek, hiszen borsó, saláta, zöldbab, uborka, paradicsom, cukkíni, cékla, karalábé, répa, petrezselyem, csemege kukorica is került az asztalra. Ősszel aztán leszüretelhettük a legnagyobb és legszebb „termésünket”, mégpedig egy elismerést díszoklevél formájában, ahol a legszebb konyhakertek kerültek megmérettetésre.

Magyarország legszebb konyhakertjei országos program 2020. évi helyi versenyében a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium a szakmai zsűri döntése alapján a közösségi kertek kategóriában I. helyezésben részesült.

Köszönjük minden apró kicsi kéznek, aki locsolókannát cipelt, gyomot rángatott ki és fenékre huppant vele, aki málnát kötözött, aki kivette a meztelencsiga szájából az érett epret, aki paradicsomot palántált fekete-sáros kézzel, aki apró bogyókat szedett vödörszám, aki benyúlt a szúrós töklevelek közé a cukkínit leszedni, aki poloskákat úsztatott, aki csoportosan zsenge borsót legelt, aki komposztot szaporított. Köszönjük annak is, aki kapával ment a gaz ellen, aki menetet csavart a kukorica csőre mire lejött a száráról, de azoknak is, akik engedték és hozzájárultak ahhoz, hogy a gyermekek tapasztaljanak, megismerjék közvetlen környezetüket, olyan jártasságokra és tudásra tegyenek szert, mely személyiségüket és testi-lelki egészségüket építi. Ennél az első díjnál szebb és zamatosabb termést elképzelni sem tudtunk volna, köszönjük kedves szakmai zsűri, és legfőképpen köszönjük nektek kis kertészek!

Kmotricza Margit

Sajtos tejszínes húsgolyók (Fotó: Gallicoop Instagram)

Sajtos tejszínes húsgolyók Czene Kitti konyhájából

Fotó: Babák Zoltán0

Izzadságszagú döntetlen