in , ,

Édes Anna a Cervinusban

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Október 4-én délután elindult a Cervinus Teátrum felolvasószínháza is. Az egyik kedvenc költőm, íróm Kosztolányi Dezső ismert kisregényét az Édes Annát olvasták fel a Cervinus színművészei Dósa Zsuzsa dramaturgiájával és rendezésében.  A műből két film is készült, 1958-ban Fábri Zoltán Törőcsik Marira, 1990-ben Esztergályos Károly Nagy-Kálóczy Eszterre bízta Anna szerepét. Több színházban is színpadra vitték Kosztolányi Édes Annáját.

Dósa Zsuzsa a bevezetőben felolvasta a kisregény első rövid fejezetét, ez a pontos kor meghatározása miatt volt fontos. A történet 1919. július 31-én kezdődik és egy, másfél évet foglal magában. Dr. Dósa Zsuzsa zseniális dramaturgiájával mutatta meg a történetet, amely talán még meghökkentőbb, megdöbbentőbb volt, mint olvasva. Édes Anna szerepében Szemerédi Bernadett, a színpadon végig Édes Anna volt, nem esett ki szerepéből, hiszen csak róla szólt a történet, akkor is, ha nem volt benne a jelenetben, hiszen elől maradt a színpadon. A dramaturgia azt a megoldást választotta, hogy a történet a Vizsgálóbíró, – akit Timkó János alakított – szobájában, a kihallgatás alatt játszódott. A bíró és Anna között a kihallgatás elevenítette fel a Anna történetét. Ők ketten végig a színpadon voltak. A teret a rendező úgy osztotta fel, hogy bal oldalon a Vizsgálóbíró asztala, előtte egy hokedli, amelyen Anna ült, jobb oldalon a Vizy házaspár lakása. A színpad hátsó felében, mint mindig az éppen nem játszó színművészek ültek.

Anna Vizy Kornél – Nádházy Péter – házába került cselédnek, Vizyné – Dósa Zsuzsa – határozott, asszony. Anna tiszta, rendes, becsületes, szerény, halk szavú lány, akit még a szomszédban szolgáló lány Steffi – Komáromi Anett – sem tud megváltoztatni. Azonban pár napra egyedül marad Vizyné unokaöcsével Patikárius Jánossal – Boronyák Gergely – aki elcsábítja. De természetesen szó sem lehet komoly kapcsolatról, bár a férfi eleinte ezzel hitegeti – négy nap, ami Annát megváltoztatja. Anna Vizyéket, egy   estély éjszakáján megöli, amikor a sértegetéseket már nem tudja elviselni. Anna a vizsgálóbírónak mindent beismer, kivéve, hogy Patikárius János elcsábította. Anna tizenöt év fegyházbüntetést kap.

Nagyon jó dramaturgiával, nagyon feszes előadást láttunk, végig jó megoldásokkal, de az utolsó jelenet, ahogy Dósa Zsuzsa rendezőként megoldotta, lélegzetelállító volt számomra. Percekig a hatása alatt voltam. Mint mindig a felolvasószínházban a színművészek most is végig ezer fokon égve játszották szerepüket az előadás folyamán, nem csak lélekben, testbeszédükkel, hangjukkal is mesélnek, élik, átélik szerepüket.

Minden felolvasószínház esetben egy-egy lelket kiemelő előadást lát a közönség, amelyek egyszeriek és utánozhatatlanok, nem lehet újra ugyanígy eljátszani, mert a színészek olyan érzelmi szinten vannak jelen a színpadon, ami megismételhetetlen. Dósa Zsuzsa darabválasztásai, rendezése, mindig telitalálat, ebben az esetben is érzelmekkel volt teli.

Vasárnap este, aki ott volt, azt egészen biztosan elvarázsolta az előadás és a szereplők, Szemerédi Bernadett, Dósa Zsuzsa, Komáromi Anett, Timkó János, Nádházy Péter és Boronyák Gergő, mert mindannyian nem csak színészi tudásukat, de szívüket, lelküket adták az általuk játszott szereplőnek.

Legközelebb november 8-án lesz felolvasószínház.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Fotó: Babák Zoltán0

Megérdemelten nyerték a kistérségi rangadót

Galát Krisztián alelnök, Sükösd Attila elnök, Neumann Tibor alelnök

Kis változás az elnökségben, a munka változatlanul folyik tovább