in , , ,

Ki az őszi természetbe… e-bike-kal!

E-bike-túrázók a Körös-gáton (Fotó: Babák Zoltán)0
E-bike-túrázók a Körös-gáton (Fotó: Babák Zoltán)

Beindultak az e-bike-túrák a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Ahogy arról nemrégiben hírt adtunk, a parkba 15 e-kerékpár érkezett az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által az E-kerékpár program keretében. Akkor a sajtó munkatársainak lehetőségük volt kipróbálni az elektromos rásegítésű járműveket.

Szombaton egy szervezett túra keretében már a látogatók is rájuk pattanhattak, hogy egy 20 kilométeres kiránduláson próbálják ki azokat.

Elsőként a Csáky-kastéllyal és annak múltjával ismerkedhettek meg az aktív turisták, majd a Szarvasi Arborétum érintésével a Hármas-Körös felé vették az irány. A gáton az iskolaföldi sugártavak mellett kerekezve a cél a Békésszentandrási Duzzasztómű volt.

– Kis kitérővel útba ejtettük a Szarvas-Mezőtúr-i kompot és elhaladtunk az iskolaföldi halastavak mellett is, ahol bütykös hattyúk, szürke gémek, nagy kócsagok és kormoránok is tanyáztak. Menet közben a Körös-ártér védett területeiről, a folyamszabályozás tájváltozásairól, is hallhattak érdekességeket a vendégek. A Horthy István Zsilipműhöz érve közelről megfigyelhettük a Hármas-Körös duzzasztó előtti és utáni folyójelleg változásait, a monumentális műtárgy működési elvét és annak hatásait – tájékoztatott Körömi Krisztina, a túra vezetője.

A duzzasztótól Békésszentandráson át az út a Szőnyeggyár épülete előtt a kerékpárúton vezetett vissza a kiindulási ponthoz.

A következő e-kerékpár-túra szombaton lesz, amikor a Körösvölgyi Állatparkból indulva az Aranyosi- és a Borza-holtághoz kerekezhetnek az érdeklődők:

Találkozó: 2020. október 17.(szombat) 09:30- Körösvölgyi Állatpark (Szarvas, Anna-liget 1., GPS koordináták: É 46° 51’29.39” K 20° 31’ 31.57”)

Túra hossza: 25 km, 3 óra

Túra leírása: A Szarvasi Arborétum előtt elhaladva a Hármas-Körös gátjának megközelítése, majd a gáton Gyomaendrőd irányába folytatva a túrát bal kéz felől a Körös-ártérrel a két különösen szép ún. szentély típusú holtághoz, az Aranyosi- és a Borza-holtágakhoz. A visszatérés során az út a Nagyfoki-holtág mellett kerekezve vezet a KörösvölgyiÁllatparkba.

Túravezető: Tóth Tamás József természetvédelmi területfelügyelő
Bejelentkezés: Tel.:+36-30-475-1780
Részvételi díj: Felnőtt: bruttó 4.300Ft/fő, Diák, nyugdíjas: bruttó 4.000 Ft/fő

Fotó: Babák Zoltán0

Kiakasztották a nyitva táblát a Szent András Sörfőzdére

Szarvasi fiatalok a város kulturális örökségéért – A „SZARVASÉRT” Alapítvány tájékoztatója