in , ,

Kiakasztották a nyitva táblát a Szent András Sörfőzdére

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Ha Amszterdamban jár az ember kihagyhatatlan programpont a világ egyik legrégebbi, legnagyobb, leghíresebb sörgyára, a Heineken régi üzemének kóstolóval egybekötött megtekintése. Ez a sörgyártás egyik vége, véglete. A másik végén helyezkedik el a Szent András Sörfőzde a maga kézműves söreivel, ami valószínűleg tokkal vonóval beleférne az egyik amszterdami tartályba. Az egy más világ.

Szombaton tartották a Nyitott Főzdék Napját, amikor a szentandrási üzem – ahogy még rajta kívül 26 – megnyitotta kapuját az érdeklődők előtt. “Ezen a napon ott kóstolhatod meg a magyar söröket, ahol azok készülnek!”, fogalmazták meg a nap mottóját a szervezők. Kóstoló látogatókból nem is volt hiány.

Előre bejelentkezéssel a Szent András Sörfőzde minden hétvégén fogadja a csoportokat, árulta el Bukovinszky Béla, a főzde vezetője. Az elmúlt szombat, a Nyitott Főzdék Napja ezzel szemben arról szólt, hogy folyamatosan, egyénileg és bejelentkezés nélkül is be lehetett jutni az üzemi területre. Ehhez az országos kampányhoz csatlakoztak a többi, körülbelül 25-tel együtt a szentandrásiak.

– Hogy sikerült a Nyitott Főzdék Napja? – tettem fel a kérdést Bélának.

– Várakozáson felül, gyakorlatilag reggel 10 és este fél 7 között folyamatos, megállás nélküli teltház volt. Külföldi (német) és igen távoli itthoni (Szombathely) vendégek is csak ezért jöttek ide, ami a turizmust is megdobta, hiszen nagyon sokan itt, Szentandárson és Szarvason szálltak meg. Első alkalom volt ez, a benyomások nagyon jók. Látjuk, mire kell majd jövőre több fókusz, hogy még jobb legyen.

– Miket mutattatok meg a vendégeknek?

– A látogatók kezdésként kaptak egy átfogó tájékoztatást a sörről általában, a kisüzemi sörökről és az üzemről. Ezután következett maga az üzemlátogatás a főzőház, az ászokoló, a csomagoló, a palackozó és a címkéző helyiségeken át. Ezekben az ott dolgozó kollégák mutatták be a berendezéseket, és az ott folyó munkát is. Volt helyben – tartályból – kóstolás és mindenki kapott egy emlékpoharat is.

– Az üzem melyik része aratott a legnagyobb sikert?

– Kinek–kinek érdeklődésnek függvényében változott, mi tetszett, de a kóstolás közvetlenül a tartályból, az mindenkinek meghatározó élmény egy sörfőzdében.

– Mik az utólagos visszajelzések?

– Eddig csak pozitívakat hallottunk, mi magunk azonban látjuk, hogy mit kell a jövőben még jobban szervezni. Nekünk is új volt ez még – vallotta be Bukovinszky Béla.

Folytatás jövőre.

A Mars október 9-én (Fotó: Csabai István)

15 évig nem lesz ilyen marstölte mint ma és holnap

E-bike-túrázók a Körös-gáton (Fotó: Babák Zoltán)0

Ki az őszi természetbe… e-bike-kal!