in ,

15 évig nem lesz ilyen marstölte mint ma és holnap

A Mars október 9-én (Fotó: Csabai István)
A Mars október 9-én (Fotó: Csabai István)

Ritka égi eseménynek lehetnénk ma tanúi, ha felszakadozna a felhőzet fölöttünk, de erre ma esély sincs. Pont egy hete kedden a Föld pontosan a Mars és a Nap közé került. Akkor mindössze 62069570 kilométerre voltunk vörös szomszédunktól, és 2035-ig nem is leszünk ennyire közel egymáshoz.

Megkértük szarvasi asztrofotós barátunkat, Bagi Lászlót, hogy lőjön egy képet számunkra a Marsról, de Laci továbbirányított bennünket azokhoz a kollégáihoz, akiknek a bolygófotózás a szakterületük. Sebestyén Attila csongrádi válaszolt a kérdéseinkre, illetve tőle kaptuk a két fekete-fehér, saját készítésű képet képet, amik jól szemléltetik, mit is kellene most látnunk. Szolnoki társuktól, Csabai Istvántól a bevezető színes kép érkezett.

Arra a kérdésre, hogy ő miért nem szokott ilyen helyzetekről képet készíteni, Bagi Laci elmondta: Az asztrofotózásnak több fajtáját különböztetjük meg. Mélyégfotózás, bolygófotózás, asztrotájkép készítés… A Mars megörökítéséhez egészen más technikát, más típusú távcsöveket érdemes használni. A fotografikus része is egészen más. A bolygók esetében az a lényeg, hogy 1 másodperc alatt a lehető legtöbb képet – framet – rögzítsünk. Mivel a Mars is forog, így 1 perc alatt akár 8-10 ezer képkockát is rögzítenek, és ezekből a legjobb képeket illesztik össze egy speciális program segítségével. Itt is nagy hangsúlyt kap a tiszta égbolt, fényszennymentes ég. Azért is kedvező most a Mars-fotózása, mert magasan jár és így nem rontja a képek minőségét a rossz légkör.

Sebestyén Attila 2011-ben kezdett csillagászattal komolyabban foglalkozni. Először vizuálisan észlelt, majd 2015 körül merült bele a digitális asztrofotózás világába. 2017 óta használja jelenlegi, HEQ-5 Pro mechanikával ellátott 150/750 Newton típusú, sok kiegészítővel, többek között egy ASI 174MM csillagászati kamerával felszerelt távcsövét. Fő témái a galaxisok és üstökösök, valamint a Naprendszer bolygói észlelése-fotózása.

Fotó: Sebestyén Attila
Fotó: Sebestyén Attila

– Ellentmondásos, hogy október elején volt legközelebb a Földhöz, de ma látszik a legnagyobbnak. Miért ez az ellentmondás?

– Október 6-án volt a Mars földközelben, viszont csak 13-14-én lesz oppozícióban, azaz akkor lesz szembenállásban a Nappal! Akkor látható legnagyobb fázisban, úgy ahogy a Holdat látjuk teliholdkor!

Mars-tabló földközelben (Fotó: Sebestyén Attila)
Mars-tabló földközelben (Fotó: Sebestyén Attila)

 

– Merre találja a Marsot, aki úgy dönt, hogy megkeresi?

– A Mars vörösen és fényesen látható az esti égen keleten, majd egész éjszaka a délkeleten majd délnyugaton. Nagyon könnyen megtalálható, a legfényesebb és enyhén sárgás színű fénye megkülönbözteti a többi látható csillagtól.

– Ha nem találná meg, milyen appot ajánlanál?

– A Stellarium planetáriumot vagy a SkySafari-t. Szuper programok , bárki által letölthetők és könnyen kezelhető alkalmazások.

Holnapra felszakadozó felhőzetet ír az Időkép, a felhők résein át talán meg tudjuk pillantani a Marsot! Ha meg is találjuk a sárgás-narancsos bolygót, már tudjuk, hogy ott valami olyasmit látnánk egy jó távcsövön keresztül, mint amit bevezető képünkön.

Köszönjük Lacinak, és két asztrofotós barátjának, Sebestyén Attilának és Csabai Istvánnak a válaszokat és a képeket!

Fotó: Babák Zoltán0

A 33 újszülött örömére 33 platán került a földbe Szentandráson

Fotó: Babák Zoltán0

Kiakasztották a nyitva táblát a Szent András Sörfőzdére