in ,

71 gombafajt sikerült a túra végén azonosítani

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Az Európa Tanács húsz éve deklarálta az Európai Táj Egyezményt, aminek célja a kontinens gazdag és sokszínű tájainak megőrzése, védelme, az ezekre történő figyelemfelhívás. Néhány évre rá az egyezményhez csatlakozott Magyarország is, így aláírásának időpontja nálunk is jeles nap. Ennek alkalmából a Körös-Maros Nemzeti Park gombaismereti börzét rendezett szombaton a Körösvölgyi Állatpark területén.

Tavaly hatvan – az Anna-ligetben mind őshonos – fajt sikerült azonosítani, tudtuk meg Körömi Krisztinától, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark vezetőjétől, de elárulta, hogy az esős időnek köszönhetően legalább ennyire ezen a hétvégén is számítani lehet.

Az évadzáró gombásztúra vezetője és szakértője – ahogy a korábbi tizenöt alkalommal – ezúttal is Gaál Sándor okleveles gombavizsgáló szakellenőr volt, aki segített az ehető és mérgező, valamint a kettő között elhelyezkedő nem mérgező, de ízélvezeti szempontból ehetetlen fajok azonosításában.

Szakértelmére szükség is volt, mert ezen a délelőttön összesen 71 gombafajt sikerült elkülönítenie, köztük egy olyan védettet, a csoportos csiperkét, ami most először került szem elé az Anna-ligetben.

A túra végén a résztvevők egy közös határozáson ismerkedhettek meg az Anna-liget gombafajaival, vagy ismétlés útján mélyíthették tovább tudásukat.

A beazonosított gombafajok teljes listáját meg lehet tekinteni a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

Aszfaltozzák az Iskola utcát Csabacsűdön (Fotó: Babák Zoltán)0

Új aszfaltréteget kapott az Iskola utca

0

Tanösvény-túrán a Kisfürkészek