in , ,

Muzsek András: A Gallicoopban az egészség védelme és a biztonságos élelmiszer-előállítás a legfontosabb

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. a térség egyik legnagyobb munkaadójaként és élelmiszeripari tevékenysége révén a létfontosságú üzemek kategóriájába sorolható. A közelmúltban lezajlott tulajdonosváltás során nagy figyelmet kapott városszerte a vállalat.

A koronavírus-járvány kapcsán több olyan egymásnak ellentmondó hír, illetve szám forgott a városban, amikkel kapcsolatban megkerestük a vállalat vezetését, akik készségesen válaszoltak az általuk tett járványvédelmi intézkedésekről. Muzsek András, vezérigazgatóval beszélgettünk.

– Az egészségünk védelme és a biztonságos élelmiszer-előállítás a legfontosabb feladatunk járvány idején is. Az egészség és a munkahelyek megóvása, valamint a termelés fenntartása érdekében számos óvintézkedést hoztunk a törvényben előírt szabályozásokon felül is.

– Milyen intézkedéseket hoztak az esetleges vírusfertőzések elkerülésének megelőzése érdekében?

– A vállalat fizikai és szellemi dolgozóira egyaránt vonatkozó alapvető intézkedések, mint a belépésnél kötelező testhőmérséklet-mérés és kézfertőtlenítés, a gyártási területeken, az irodai és közösségi terekben is állandó maszkhasználat, valamint az ún. markerekkel jelölt távolságtartás betartása minden munkavállaló érdeke. Október elején az üzem területén egy teljes körű ózonos fertőtlenítés és nanotechnológiás felületkezelés történt, amelynek célja a pillanatnyi teljes csíramentesítés, valamint a hosszan tartó kórokozó gyérítés volt.  A szükséges további intézkedések meghozatalára egy operatív stábot állítottunk fel, ami minden reggel áttekinti az aktuális helyzetet.

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

 

– Miben másabb, esetleg szigorúbb a jelenlegi egészségügyi protokoll az általánostól?

Az élelmiszergyártás alapvetően is meghatározza azokat az emelt szintű higiénés feltételeket, amelyek garantálják a biztonságos élelmiszerek előállítását. A Gallicoop Zrt. ezen higiénés szabályokon túl a jelenlegi járványhelyzetben a dolgozók és családjuk védelmét is szem előtt tartja: minden munkavállaló számára biztosítja a maszkokat, a kézfertőtlenítőt, bizonyos területeken az otthoni munkavégzés lehetőségét, az online kapcsolattartást, az egyes részlegek dolgozóinak keveredését megfelelő időbeosztással igyekszik megakadályozni. A szervezett dolgozói személyszállító buszokon a buszvezetőknek és az utasoknak is kötelező a szájmaszk viselése, és már a buszra történő felszállás előtt megmérik az utasok testhőmérsékletét.

– A maszkviselés, a távolságtartás, a rendszeres kézfertőtlenítés amúgy is egyre nehezebben viselhető a mindennapokban. A Gallicoop munkavállalói körében az üzemi területeken ezt mennyire lehet betartani?

– A szigorúbb megelőző szabályozás azokon a területeken is előírja a maszk viselését, ahol az élelmiszerhigiéniai előírások vagy az egyéb újonnan hozott rendeletek nem tennék szükségessé. Munkatársaink részére 4000 mosható szájmaszkot vásároltunk a szarvasi Szirén Kft.-től. A teljes munkaidő alatt a maszk viselését, az előírások betartását, betartatását nem csak szigorú ellenőrzéssel, de a fizetésen felül adott havi bérkiegészítéssel is honoráljuk.

– Tartanak-e attól, hogy a nagy létszámú üzemben esetleg jelentősebb számú megbetegedés is előfordulhat?

– Folyamatosan nyomon követjük a vírushelyzet alakulását. Eddig is előfordultak egyedi esetek a munkatársak és hozzátartozóik körében, de bízunk a meghozott intézkedések sikerességében.

Szarvasi szíilvapálinkák sora 2016-2020-ig (Fotó: Babák Zoltán)

Szarvasi szilvapálinka ötödször

Fotó: Babák Zoltán

Rendhagyó irodalomórával emlékeztek 56-ra