in ,

Szarvasi szilvapálinka ötödször

Szarvasi szíilvapálinkák sora 2016-2020-ig (Fotó: Babák Zoltán)
Szarvasi szíilvapálinkák sora 2016-2020-ig (Fotó: Babák Zoltán)

Ötödször főzik le a város szilvapálinkáját a Minden ami Szarvas aktivistái. Ahogy azt korábban, az idei is a Szarvasi Szilvanapokra volt időzítve, de az eseményt a vírushelyzetre való tekintettel az óvatosságot szem előtt tartva a szarvasi képviselő-testület lefújta a háromnapos fesztivált.

A hivatalos bejelentés így elmaradt, ezért a csapat tagjai online nyilatkoztak meg az idei pálinkával kapcsolatban:

Berki Tamás kereskedelmi igazgató, Penta Drink Minipol Kft.:

“Öt évvel ezelőtt arra gondoltunk, hogy jó lenne, ha a Szarvasi Szilvanapoknak és ezzel együtt Szarvas városnak is lenne egy saját pálinkája. A Penta Drink Kft. forgalmának jelentős része Szarvas város térségéből származik, így egyértelmű volt, hogy az elképzelés élére álljunk. Mivel a város vezetői támogatták az elképzelést – amiért köszönettel tartozunk – már csak a megfelelő alapanyagot kellett megtalálni. Ez sikerült is egy helyi termelő közreműködésével. Szabó Norbert Macóban érlelt szilvája tökéletesen megfelelt az elvárásainknak, és így helyi gyümölcsből készülhetett el a Szarvasi Szilvapálinka. Az érpataki Zsindelyes pálinkafőzde tulajdonosa, Papp József, személyesen felügyeli, hogy ez minden évben kiváló minőségben történjen meg. Remélem, hogy még hosszú éveken keresztül közreműködhetünk Szarvas város hivatalos pálinkájának előállításában és forgalmazásában! Egészségünkre!

Évjáratok: 2016, 2017, 2020-as címkéi, 2019 és 2020 (Fotó: Babák Zoltán)
Évjáratok: 2016, 2017, 2020-as címkéi, 2019 és 2020 (Fotó: Babák Zoltán)

 

Szabó Norbert, termelő:

2020: idén is elkészült Szarvas város szilvapálinkája. Az esős, mégis sok napsütéssel tűzdelt bohókás tavasz és göndör fürtjeivel robogó, tüzesen perzselő nyár kifejezetten jó évjáratot eredményezett a szilvakedvelők legnagyobb örömére. A gyümölcs lédús, mégis zamatos karaktere idén még markánsabban visszaköszön a párlatban. Örülünk hogy idén is részt vehettünk egy ilyen remekbeszabott nedű elkészítésében és reméljük ez még sokáig így lesz. Kóstolóra fel!

Hovorka András és a Memoart Stúdió csapata:

Szarvason nemzeti ital a szilvapálinka. Nagy öröm számunkra, hogy már öt éve részesei lehetünk a hagyományőrző kezdeményezésnek, s tervezhetjük a címkéket az évenként megjelenő szilvapálinkák palackjaira. Minden alkalommal az egyszerű és egyértelmű megjelenés a cél, úgy, hogy az évjáratok hasonló stílusuk ellenére is jól elkülöníthetők legyenek.Köszönjük a közös munka élményét, reméljük, még sok követi! Mindenki egészségére!

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója, a Szarvasi Szilvanapok felelőse:

Szarvason óriási dokumentált előzménye van a szilvapálinka készítésének. A gyulai levéltárban írott anyag őrzi a nálunk főzött pálinka mennyiségét már az 1800-as évek elejétől kezdődően. A Körösök szabályozásának köszönhetően az 1800-as évek végétől kezdődően létrejöhettek a zártkertek, olyan gyümölcsösök, amikben szilvát termeltek. Ez mintegy 1100 parasztholdnyi terület volt az 1900-as évek elején. Az akkori mezőgazdasági technikum bikazugi majorjában készített pálinka felkerült a Parlamentbe is. Kívánom, hogy az 5. év Szarvasi Szilvapálinkája is képviselje ezt a minőséget!

Akkor lássuk és kóstoljuk!

0

Tanösvény-túrán a Kisfürkészek

Fotó: Babák Zoltán

Muzsek András: A Gallicoopban az egészség védelme és a biztonságos élelmiszer-előállítás a legfontosabb