in , ,

Házasság, szerelem, féltékenység

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Vasárnap este felolvasószínház volt a Cervinus Teátrumban. Dósa Zsuzsa rendezésében Herczeg Ferenc Kék róka című darabját játszották el a színművészek. Ami nagyon nagyra értékelendő azért is, mert bravúros előadást láttunk, azért is, mert csupán harminc néző ülhetett be a kamaraterem nézőterére és ennek ellenére is megtartották. Köszönet érte!

Dr. Dósa Zsuzsa bevezetőjében megköszönte, hogy eljöttek a nézők a színházba, majd beszélt Herczeg Ferencről, aki 1863-ban született jómódú polgári családba, és 91 évesen 1954-ben halt meg. Pályafutása az 1888-ban megjelent Fenn és lenn című regénnyel indult, amellyel egy pályázatot nyert meg, így nagyon hamar népszerű lett. Sikere arra biztatta, hogy a „nemzet írójává” váljék. Írt novellákat, vígjátékokat, történelmi drámákat, regényeket. 1893. március 10-én mutatták be első darabját. Életműve óriási. A kék róka című darabját 1917-ben írta. A művészeti igazgató elhozta hydra képét is megmutatni.

Adott egy háromszög: a feleség, Cecil (Dósa Zsuzsa), a jómódú, hidrobiológus, tudós férj, Pál (Boronyák Gergely) és a család házibarátja, Sándor (Timkó János). A hármason kívül ott van Lencsi (Vanya Tímea), Cecil unokahúga, aki titokban szerelmes Pálba, majd megjelenik Trill báró, (Ragány Misa) és vele együtt a féltékenység.

Lencsi meglátja a Török utcában Cecilt, de Pál ennek nem igazán tulajdonít jelentőséget. Jön Sándor és elmeséli, hogy üzleti ügyben volt Trill bárónál a Török utcában, de nem beszélhetett vele, mert éppen hölgyvendége volt, akit később látott is, illetve csak a piros csipkés cipőjét. Ekkor megjelenik Cecil piros csipke cipőben. Pál nyugodt, ám Sándor mereven mered a cipőre. Nyersen kérdőre vonja Cecilt: járt-e a Török utcában? Cecil nyugodtan állja a szembesítést. Sándor másnap Trill bárót meghívja Pálékhoz vacsorára, amit a bájos Lencsi főz. Szembesíteni akarja Cecilt és Trill bárót, de elszabadulnak az indulatok, amit Sándor provokál – féltékenységből – annyira, hogy Trill báró távozik, utána Sándor is elviharzik. Pál és Cecil nyugodtan megbeszélik, hogy elválnak. Pál – bár nem beszél róla – tisztában van Cecil és Sándor be nem vallott érzéseivel és szeretné, ha egymásra találnának. Házasságuk elhibázott, hiszen nem szerelem, hanem nagyon mély barátság és szeretet köti őket össze.

Cecil harcol Sándorért, de az féltékenységében erkölcsi magaslatokba burkolódzva nem érzi meg Cecil kétségbeesését. Cecil büszke nő és nem tudatja Sándorral egyértelműen érzéseit, melyeket a férfi elvakultságában magától nem vesz észre.

Tizennégy hónappal később a kis Lencsi már Pál felesége és a kedves fiatal nőből felfuvalkodott, érdekérvényesítő nővé válik. Cecil közben tartásdíjat kér Páltól, aki a házibéke kedvéért Sándort kéri meg, hogy rendezze le a dolgot, mert Lencsi féltékeny. Cecil és Sándor így kénytelenek találkozni, ami mindkettőjükben újra elindítja az érzelmei hullámvasútat. Cecil összetépi a tartásdíj-szerződést, és bevallja Sándornak, hogy mindig szerette és most is szereti és végre Sándor is képes felvállalni valódi érzéseit. Azért a végén mégis Cecil szabja meg a határokat: a boldogságuk feltétele, hogy Sándor vegye feleségül. Lehet ennek ellenállni????

Cecil és Sándor, egy nő és egy férfi, akik egymáshoz tartoznak, de Sándor képtelen kimondani, kimutatni érzéseit, inkább féltékenységében vádaskodik, Cecil pedig harcol, magáért, a férfiért, kettőjükért. Sándor elvakultságában nem érti a nő mondatait. Nem ponyvaregény-színdarabot láttunk, nagyon is komoly érzelmek, helyzetek voltak a színpadon nagyon jól megírt párbeszédekkel. A férj, aki a tudománynak él, nem is igazán illik az életvidám, de tartással rendelkező Cecil mellé. Sándor elégedett, hiszen Cecil vele érzi jól magát és eszébe sem jut, hogy egy nőnek talán több kell, a féltékenység döbbenti rá valódi érzéseire. Trill báró úri kalandor jelleme hamar lelepleződik Sándor mondatai után. Lencsi feljebb léphet a ranglétrán és megkapja, amit akart: egy jómódú papucsférjet, akinek dirigálhat.

Mint minden esetben vasárnap este is remek színészi alakításokat láttunk. De Cecil és Sándor alakítói – nyilván az író is nagyobb lehetőséget adott számukra – bravúros alakítással töltötték meg a két szerep karakterét. Dósa Zsuzsa mindig nagy átéléssel játszik, vasárnap este egyszerűen szárnyalt, nagyon magasra tette a lécet és simán átugrotta mesteri alakításával. Timkó János – aki szintén belülről építkező művész –, követte. Káprázatos, bravúros alakítást mutattak a közönségnek mindketten. Minden párbeszédük izzott, vádolt és könyörgött, persze Cecilhez illően, méltósággal.

Pál alkalmazkodó képessége zseniális, a Boronyák Gerely által megformált alakban szinte láttam a tudóst, aki az éppen aktuális tudományos témán gondolkodik, mely jelen esetben a hydra. Szeret, elfogad, segít, bízik, lelkes, tiszta lelkű, igazi barát, csak hagyják békén dolgozni. Boronyák Gergely alakítása, finom humorral fűszerezve mindent megmutatott Pálból. Vanya Tímea Lencsije a rajongó fiatal öt diplomás lányból háklis nővé vált, akiből kiveszett minden empátia. Jó alakítás. Vanya Tímea játssza majd a Sors bolondjai egyik női alakját. Bemutatkozása a szarvasi nézők előtt jól sikerült. Ragány Misa karakterszerepében a magabiztos, nőcsábász báróból, a kellemetlen helyzetbe hozott férfi alakját szenvedéllyel, méltóságteljesen vitte színpadra. (Jó volt őt újra látni Szarvason!)

Beleborzongtam az előadásba, a párbeszédekbe, mert olyan szenvedéllyel hangoztak el, a nézők szinte úgy érezték: belesnek a kulcslyukon és olyan pillanatokat lesnek ki, amit nem is szabadna. A darab nagy érdeme többek közt a fantasztikusan megírt párbeszédek.

Dr. Dósa Zsuzsa az előadás végén elmondta, hogy a következő felolvasószínház december 13-án, Örkény István Macskajáték című műve lesz, különleges szereposztással. De jövő héten szombaton, 14-én útjára indul a LégyOtt című közönségtalálkozó, amelyet a nyári siker után indítanak el a kőszínházban. A műsor moderátora Varga Viktor lesz, a vendégek pedig Belinszki Zoltán író, dramaturg és Dósa Zsuzsa művészeti igazgató. Ez is a kamarateremben kerül megrendezésre. December 3-án és 4-én a Twist Olivér bemutatója lesz.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

P.S.

A cikk írása után, jelent meg a rendelet, hogy november 11-től 30 napra (szükség esetén hosszabb időre), bezárnak a színházak, múzeumok. Vagyis az utolsó bekezdés nem valósítható meg teljesen az előre kiadott időpontban. Ami azt jelenti, hogy a közönségtalálkozó és a Twist Olivér bemutatója nem tartható meg. Ezek a programok elhalasztódnak egy későbbi időpontra. Erről a Cervinus Teátrum értesíti nézőit kommunikációs csatornáin.

Bagosi Mariann a dobogó legfelső fokán (Fotó: Ruzsinszki György)0

Aranyos szarvasi karatéslány a Magyar Ligán

0

Megújult a Nyelvi Hét