Menu
in , , , ,

Indul a településeket átszelő kerékpárút-építés, felújítás

Bődi Péter, az INTEGRÁL Építő Zrt. ügyvezetője, illetve Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere aláírja a kivitelezési szerződést (Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap)

Bődi Péter, az INTEGRÁL Építő Zrt. ügyvezetője, illetve Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere aláírja a kivitelezési szerződést (Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap)

500 millió forintos TOP-os beruházás keretében majd 7 kilométernyi, egészen pontosan 6825,62 méternyi kerékpárút épül, illetve újul meg Békésszentandrás és Szarvas közigazgatási határain belül. A kivitelezői szerződések aláírására tegnap került sor a szarvasi Polgármesteri Hivatalban, amin részt vett a két település két vezetője, illetve a kivitelezők képviselői.

Az 500 milliós beruházásban az INTEGRÁL Építő Zrt. (összesen 295 millió), illetve a STRABAG Zrt. (141 millió) mellett a szentandrási rész újraburkolására a Swietelsky Magyarország Kft. (12,5 millió) nyert kivitelezési szerepet. A munkálatokra hét hónap áll rendelkezésre. Bődi Péter, az Integrál Építő Zrt. ügyvezetője kijelentette, hogy a határidő miatt minél hamarabb szeretnék a munkálatokat elkezdeni.

Sinka Imre polgármester örömét fejezte ki, ha a TOP-os pályázatok közül a legvégén, de sikerül ennek a projektnek is elindulnia, hiszen a két település közötti közlekedés szempontjából a kerékpáros közlekedés nagyon hangsúlyos.

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

 

Mi is készül ezen a majd 7 kilométeren?

Szentandráson megújul a Piac és az iskola közötti kerékpárút burkolata 426, valamint a Rákóczi és Csokonai utcák közötti rész 420 méter hosszon.

A Szarvast érintő két szakasz egymást szintbeli különbséggel keresztezi a 44-es főúton, illetve alatta.

A városon átvezető 2252 méteres rész a vasúti átjárótól a sportpálya lejárójáig tart. A városi nyomvonal kettőről két és fél méteresre lesz szélesítve, hogy biztonságosabb legyen rajta a közlekedés. Ez egy kicsit rumlis lesz, mondta Babák Mihály, és türelmet kért, hiszen a beruházás két település húszezer lakójának a komfortját fogja növeli. A felújítás idejére a főutcai kerékpáros közlekedés fenntartásának egy lehetőségeként a Szabadság utca Polgármesteri Hivatal oldalában levő járdájának gyalogosok és a kerékpárosok között megosztásában látja.

A másik szinte teljes hosszában – 3454,62 méteren – új kialakítás lesz. Ez a Fahíd Erzsébet-ligeti hídfőjétől a Körös partján, a mocsári ciprusok mellett vezet majd át a 44-es alatt korábban kialakított, eddig leginkább pisilés céljára használt alagúton. Onnan a Cool4U most épülő irodaháza és a kikötő után egy ívvel becsatlakozik az Arborétum utca mellé. Innen halad végig a Pepi sétányon, majd a komphoz vezető utat elérve jobbra fordul, és Békésszentandrás és Szarvas közigazgatási határát átlépve a Szarvasi Arborétum oldalában egészen a Körös-gátig tart majd.

Exit mobile version