in ,

Új néven alapítványi modellben folytatja a Szent István Egyetem

A Szent István Egyetem épületegyüttese (Fotó: Babák Zoltán)
A Szent István Egyetem épületegyüttese (Fotó: Babák Zoltán)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Kormány az Országgyűlés elé terjesztett közös javaslatára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ betagolásával 2021-től alapítványi modellben folytatja a Szent István Egyetem.

“A közös munka alapítványi modellben, új stratégiai célok mentén fog hamarosan folytatódni”, áll az országos sajtóhoz is eljutott levélben. Az új célok mellé új nevet is kap a korábban csak agrár szuperegyetemként emlegetett intézmény. Az egyesülést követően az elnevezése – kifejezendő a teljes körű megújulást – Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre változik.

“A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem elnevezés egyensúlyt teremt a tradíció és a korszerű, haladó szellem hangsúlyozása között. Tiszteli és őrzi a hagyományokat, hiszen az egykori Magyar Agrártudományi Egyetem névre épül”, áll a dr. Gyuricza Csaba által írt levélben, ahogy az is, hogy ezt a nevet támogatták legtöbben.

A levélben megtalálható a nálunk még szokatlan élettudományi egyetem kifejezés miértje is: “Az élettudományok köre magába foglal minden olyan tudományágat, mely közös életterünk és környezetünk megőrzéséért és gyarapításáért tevékenykedik. Az európai agráregyetemek között az utóbbi évtizedben gyakori, hogy a korszerűsítés keretében az agrárt körülvevő és szervesen kiegészítő egyéb tudományterületeknek is kiemelt szerepet szánnak. Ennek értelmében régiónk vezető agráregyetemei mind élettudományi egyetemként működnek, mint például a Warsaw University of Life Sciences, a Czech University of Life Sciences Prague, valamint az Estonian University of Life Sciences. Ezzel a lépéssel Egyetemünk csatlakozik a fejlődő, modern szellemiségű intézmények köréhez”.

Az, hogy a Szarvason folytatandó képzést az egyesülés hogy érinti, továbbra sem derül ki: azok a NAIK szarvasi intézményeibe kerülnek-e ki, arról, hogy kiket és milyen rendszerben fognak képezni, még mindig nem lebbent fel a fátyol.

A régi épületek sorsa egyre inkább nívós szállodafejlesztések kapcsán kerül szóba. Bármi jobb lenne, mint az a halott folt a város legdrágább telkén.

Bődi Péter, az INTEGRÁL Építő Zrt. ügyvezetője, illetve Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere aláírja a kivitelezési szerződést (Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap)0

Indul a településeket átszelő kerékpárút-építés, felújítás

A BSZC és a Gál Ferenc Főiskola között együttműködési megállapodást írtak alá. A képen Varga Tamás alpolgármester, Bíró Gyula képzésfejlesztési igazgató és Mucsi Balázs igazgató (Fotó Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap)

A békéscsabai, és a gyulai szakképzési centrummal kooperál a Gál Ferenc Egyetem