in ,

Félbeszakadt a Bibliáról tabuk nélkül sorozat

Pentaller Attila református lelkipásztor (Fotó: Babák Zoltán)0
Pentaller Attila református lelkipásztor (Fotó: Babák Zoltán)

A vírushelyzetre vonatkozó rendeletek miatt elmaradt az e hétre tervezett Keresztkérdések a Bibliáról – tabuk nélkül című sorozat harmadik előadása a csabacsűdi könyvtárban.

Pentaller Attila az előző alkalmakon a világ megismerésének négy alapvető formájáról ejtett szót, a racionalitásról, intézményekről, saját személyes élettapasztalatunkról, kijelentésről. A református lelkipásztor ezt egy négylábú asztallal szimbolizálta, aminek ha az egyik lába hiányzik, akkor az egyensúly felborul, de bármelyik túldimenzionálása is világról alkotott képünk torzuláshoz vezet. Így volt ez a szocializmus alatt, amikor a Bibliát égették, előtte pár száz évvel pedig az egyházi inkvizíció tolta túl a dolgot. Fontos, hogy ne kapcsoljuk ki az eszünket, ne essünk ugyanabba a hibába, fogalmazott.

Pentaller Attila református lelkipásztor (Fotó: Babák Zoltán)
Pentaller Attila református lelkipásztor (Fotó: Babák Zoltán)

 

Olyan kérdések átbeszélésére is sort kerítettek, amiket nem mindenki szokott átgondolni; honnan van a világ, miért élünk, mi az életünk értelme, mi a halál, van-e valami a halál után, mondta még október végi rendezvényük után a református lelkipásztor.

A második alkalmon Jézus személyéről volt szó, arról, hogy személyében mi minden mutatta, hogy ő nem egy egyszerű ember volt közülünk, nem bújt el a múlt tekintélyei mögé, elő mert állni saját véleményével, merte egészen új szemszögből értelmezni a szentírást, sorolta.

Amint a vírushelyzetre vonatkozó rendeletek, illetve az egészség lehetővé teszi, a tízhetes sorozat folytatódni fog, ígérte a református lelkész, amikor az újabb témák mellett egy ismétlés erejéig vissza fognak tekinteni az első két alkalomra.

Ingázók figyelmébe: Békéscsabán, Kecskeméten, Szegeden a közterületeken is kötelező a maszk

Nagy Zoltán, a Liget Wellness és Konferencia Hotel étteremvezetője (Fotó: Babák Zoltán)

Tanulni, tanulni, tanulni… és kóstolni kell, hogy megértsük a bort