in , , , , ,

Tanulni, tanulni, tanulni… és kóstolni kell, hogy megértsük a bort

Nagy Zoltán, a Liget Wellness és Konferencia Hotel étteremvezetője (Fotó: Babák Zoltán)
Nagy Zoltán, a Liget Wellness és Konferencia Hotel étteremvezetője (Fotó: Babák Zoltán)

Tizennégy éve a Liget Wellness és Konferencia Hotelben dolgozik. Érettségi után elment egy kétéves nyelviskolába, ahol vendéglátós végzettséget is szerzett. 27 évesen, 2012-ben nevezték ki étteremvezetőnek, azóta ezen a poszton élvezi a szállodavezetés bizalmát.

– Úgy érzem, hogy teszek is érte, tényleg szívügyemnek tekintem ezt a szállodát, nagyon szeretek itt dolgozni – mondja Nagy Zoltán, aki második otthonának tekinti a Liget Wellness és Konferencia Hotelt.

A zárás miatt fehér textilekkel letakart bárban ültünk le beszélgetni a szakmájáról, na és a borról.

Sokat van bent, de most, hogy egy időre ismét lehúzták a rolót a turizmus és a vendéglátás előtt, több ideje lesz a családjára. Van egy fia, Simon, és január végén jön a második fiú is.

Arra a kérdésünkre, hogy élvezi-e munkája minden napját, habozás nélkül igennel felelt.

– Minden támogatást megkapok ahhoz, hogy megvalósítsam az elképzeléseimet – jelenti ki határozottan. Nagyon jó a kapcsolata a hotel vezetésével és a tulajdonosi körrel is. A bor iránti érdeklődés, majd annak szeretete is az utóbbiak egyikétől jött, árulta el.

December közepéig üresek maradnak a fellogózot borospoharak (Fotó: Babák Zoltán)
December közepéig üresek maradnak a fellogózot borospoharak (Fotó: Babák Zoltán)

 

A borvacsorák szervezése is az ő ötlete volt, hogy a gasztronómiájukat népszerűsítsék, megmutassák, évről évre milyen fejlődésen mennek keresztül. Úgy érzi, ő is egyre jobb lesz. Hozzáteszi, a vendéglátásban mindig van mit tanulni, ezért is rendszeresen jár tréningekre, ahogy a kollégáknak is rendszeresen tartanak képzéseket.

Kiemelte Angermann Lászlót, a Michelin-csillagos Onyx étterem head sommellier-jét, aki kétnapos tréninget tartott, ami alatt nemcsak a fiatalabb, hanem az idősebb kollégáknak is tudott újat mondani.

– Nem vagyok a borok nagyon nagy szakértője, de szeretnék az lenni. Úgy gondolom, jó úton haladok, de itt is mindig vannak új dolgok, mindig van hova fejlődni. Az is bizonyítja, hogy jó úton járunk, hogy 40-50 fő eljön ezekre az estekre.

Szarvas nem kifejezetten bortermelő vidék, ezért másodlagos célként missziójának tekinti, hogy idehozzák az ország legjobb borait, borászait, esetleg egy komplett borvidék legismertebb termelőit. A legnevesebb villányi borászok minden december elején nagyszabású borestet tartanak. Jöttek volna most is, ha keddről szerdára virradóan nem rendelnek bezárást a komplett magyar vendéglátásnak.

Az, hogy a nyáron külföldre alig-alig lehetett elmenni nyaralni, a fizetőképesebb keresletet a magasabb színvonalú szállodák felé terelte. Ez nagyon jól mérhető volt a hotelben, mert kiemelkedően megugrott a csúcsborok fogyasztása, állapítja meg.

– Jó volt ezt látni, mert azért nem ezek  fogynak minden nap, de most kiugróan sokat adtunk el belőlük.

A hétvégén a  Tummerer egri borászat képviselője hozta volna el boraikat, de sajnos a vírus keresztül húzta a kóstoló terveit. Amint feloldják a korlátozásokat, mindenképpen bepótolják, ígérte.

Zárásul feltettük neki a kérdést, mi kell ahhoz, hogy valaki értsen a borokhoz.

– Tanulni, tanulni, tanulni… és kóstolni kell! – jelentette ki Zoli.

Pentaller Attila református lelkipásztor (Fotó: Babák Zoltán)0

Félbeszakadt a Bibliáról tabuk nélkül sorozat

Erdeigombás rizottó pulykamellel