in ,

Mestervizsgák a kamaránál – Autószerelő, autóelektronikai műszerész

Fotó: BMKIK
Fotó: BMKIK

Békés megye újabb autószerelő és autóelektronikai műszerész mesterekkel gazdagodott. Egy részük az Innovációs és Technológiai Minisztérium által 80 %-ban finanszírozott képzésen, mások pedig önköltségen vettek részt a mestervizsgán. Nézzük, miért fontos a mestervizsga?

Egyes szakmákban a tevékenység végzéséhez elengedhetetlen, de a tanulóképzéshez is szükséges. Más esetekben a hagyományokon alapuló értéke az, ami miatt sokan áldozatot hoznak érte, és megszerzik. Azokban a szakmákban, ahol nincs főiskolai szint, ez számít a szakma csúcsának, diplomájának.

Az autószerelő és autóelektronikai műszerész mesterképzés célja, hogy a képzésben részt vevő szakember frissítse és elmélyítse meglévő szakmai ismereteit és új ismeretekkel gazdagodjon. A mestervizsgára bocsátás feltétele egy mesterdolgozat vagy egy oktatási célú szemléltető eszköz készítése.

Vizi Lajos orosházi autószerelő nagyon hasznosnak tartotta a mesterdolgozat elkészítését, hiszen már ezzel is frissítette saját szakmai ismereteit és egyfajta ráhangolódást nyújtott a mesterképzés elkezdéséhez. „A sok év szakmai tevékenység során azt gondolja az ember, hogy mindent tud már, mégis egy ilyen alkalom ráébreszti, hogy van még mit tanulni. A sok utána olvasással felelevenítettem a tudásom, az órákon pedig szinte teljesen új dolgokat tanultunk. A szakmai képzések átalakulnak a hagyományos szerelői irányból az alternatív hajtástechnika, hibrid fele. Ezeket az új ismereteket kaptuk most magas fokon tanárainktól. Mindenképpen pozitív élmény volt, rengeteg hasznos és új információra tettem szert.”

Az autószerelők és autóelektronikai műszerészek mestervizsgára való felkészülése során sem maradt el a kamarai adminisztráció és a három napos tréning, ahol a tanulóképzéshez nélkülözhetetlen ismereteket sajátítottak el a mesterjelöltek.

A képzésben résztvevők 51 óra gyakorlati és 59 óra elméleti képzés keretében készültek a mestervizsgára Békéscsabán, majd teljesítették a mestervizsgát, ahol nem csak gyakorlati tudásukról, hanem elméleti ismereteikről is beszámoltak.

Gratulálunk a 18 fő autószerelő és 5 fő autóelektronikai műszerész mesternek.

A képzésről bővebben a kamara honlapján olvashatnak: www.bmkik.hu/mesterképzés

Aki belevágna, már a jövő évi képzésekre is lehet előjelentkezést leadni, keresse kollégánkat a +36-30-590-00-88-as telefonszámon.

Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – sajtóközlemény

Czerjak Attila, a református gyülekezet gondnoka és Tóth Zoltán gyülekezeti tag (Fotó: Babák Zoltán)

2020 darab kívánságot szeretnének teljesíteni a reformátusok

Egri Gergő

A Vajdába érkezik a Curie Kupa