in , ,

Patay Panna az U14-es válogatott keretben

Patay Panna (Fotó: Patay Sára)0
Patay Panna (Fotó: Patay Sára)

Kedden volt az első U14-es válogatott összetartás, amin részt vett a 12 éves Patay Panna, a Benka tanulója. Az esemény helyszíne Budapesten, a Tüskecsarnok volt. A lányok inkább a nagyobb városokból,  Miskolcról, Győrből, Budapestről, Debrecenből, Kaposvárról, Kecskemétről és Békéscsabáról érkeztek. A reggel vírusteszttel kezdődött, amin mindenki negatívnak bizonyult.

Patay Panna szülei, nagyszülei a Körös-parton laknak. Ő is ott nőtt fel. Aki ilyen helyen él, kötelező megtanulnia úszni és korizni, pláne, ha befagyott, az édesapja is állandóan a strand előtti jégen ütötte a korongot, és mióta egyesületi formában van jégkorongcsapat Szarvason, tagja és játékosa a Szarvasoknak.

Patay Panna így foglalta össze a nap eseményeit: Az első óra bemelegítés volt, megmutatták hengerrel hogyan kell szabályosan bemelegíteni minden edzés előtt. Utána korcsolyát és hokifelszerelést húztunk, és kezdődött a jeges edzés. Négy hatfős csoportra osztottak minket. Az öt kapussal külön edző foglalkozott. Ezen az edzésen korongvezetést, korcsolyázást és a kapuralövést gyakoroltuk. Két óra múlva rolbával megcsinálták a jeget, addig mi egy kis ivószünetet kaptunk. A hengeres levezetést ebéd követte, majd egy sportpszichológussal játszottunk. Újabb hengeres bemelegítés után ismét korcsolyát húztunk, és egymás elleni játék folyt, a négy csapat és a kapusok cserélgették egymást a pályán. A napot levezetés, lenyújtás zárta. Reggel 8-tól este 6-ig tartott. Nagyon elfáradtam a végére.

Panna válaszolt is néhány kérdésünkre:

Mikor vettél először korcsolyát a lábadra?

Négyévesen volt korcsolya először a lábamon, a Körös jegén tanultam meg korizni, mivel jégpálya még nem volt Szarvason.

Hogy kezdtél el jégkorongozni?

Először a Körösön épített apa két kaput, ott próbálkoztam. Később megépült a jégpálya és elvitt az első edzésre.

Nem unod a sok edzést?

Én nem unom. Mivel mindig tanulok valami újat, ezért nehéz lenne megunni.

Vannak terveid ezzel a sporttal? Magasabb szinten is szeretnéd folytatni?

Egyelőre nincsenek komolyabb terveim, de amíg élvezem, szeretném folytatni ezt a sportot. Nagyon szeretem az itthoni edzéseket, de szívesen elmegyek az ilyen egynapos nagyobb edzésekre, hogy tovább fejlődjek.

Kohut Pál edző reményei szerint lesz még szarvasi versenyző a nemzeti válogatottban (Fotó: Babák Zoltán)
Kohut Pál edző reményei szerint lesz még szarvasi versenyző a nemzeti válogatottban (Fotó: Babák Zoltán)

 

Az edző, Kohut Pál karanténja miatt az edzések szünetelnek a héten. Mi is online tettük fel neki a kérdést, hogy miként sikerült ezt elérni, illetve mit jelent ez a Szarvasi Jégkorong SE számára. Kojak elmondta, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség U14-U16-os csapatvezetője, Dabasi Réka kereste meg az egyesületet, hogy delegáljanak valakit a lányok U14-es bő keretébe.

“Most keresik azokat az embereket, akiket fel akarnak vinni U18-ig, illetve feljebb, hogy később a felnőtt válogatott gerincét alkossák. Bennünket is megkerestek, de először nem akartunk küldeni senkit. Gliga Máriusz, a régió mentoredzője nem hagyta annyiban. A sok ügyes közül végül Pannára esett a választása, így ő az első – és remélem, nem az utolsó – akit az a megtiszteltetés ért, hogy ebbe a bő keretbe meghívják. Ide csak azok kerülhetnek be, akik nagyon keményen dolgoznak. Bekerülni nehéz, kikerülni könnyű.

Pannának nem volt a szerencséje. Míg más egyesületekből ketten is voltak, ő nem ismert senkit, de egy ilyen válogatott összetartás nem is erről szól, hanem az edzésről, meg arról, hogy megszokják egymást.”

Egri Gergő

A Vajdába érkezik a Curie Kupa

Fotó: Babák Zoltán

Épül a szabadtéri színpad Csabacsűdön