in ,

Új utakon a szentandrási turizmus

Dr. Lesfalvi Balázs (b2) mellett bal oldalon Mr. T, jobb oldalon Drew Pritchard, a nagy sikerű Discovery Channel sorozat műsorvezetői és a Salvage Hunters stábjának tagjai Békésszentandráson0
Dr. Lesfalvi Balázs (b2) mellett bal oldalon Mr. T, jobb oldalon Drew Pritchard, a nagy sikerű Discovery Channel sorozat műsorvezetői és a Salvage Hunters stábjának tagjai Békésszentandráson

A Szentandrási Híradó decemberi számában arról olvashattunk, hogy Békésszentandráson turisztikai egyesület alakul. A cikket jegyző dr. Lesfalvi Balázstól, a település alpolgármesterétől érdeklődtünk, hogy mit is jelent ez majd a szentandrási turizmus szempontjából.

Milyen célokat tűztek ki az egyesület alakulása előtt?

Elsősorban az üdülősorok útépítéseinek az előmozdítását. Az a célunk, hogy a békésszentandrási üdülősorok útminősége méltó legyen a település országos jó híréhez. Felmérést készítettünk a Dinnyelaposi üdülősor tekintetében, és bekértük a Swietelsky útépítő cég árajánlatát is. Most ennek a kommunikációja zajlik. Ha jók lesznek a visszajelzések 2021-ben elkészülhet az új út. Már most nagyon sokan jelezték, hogy részt kívánnak venni ebben a kezdeményezésben és így nemcsak az út újulhat meg, de a nyaralók értéke is milliós nagyságrendben fog emelkedni.

A Gödény-halom bekapcsolása a régió turisztikai vérkeringésébe a másik feladat, amit felvállaltunk. Ezt az 5000 éves halom gondozásával és az odavezető túraútvonal tanösvényi elemeinek a kiépítésével szeretnénk megvalósítani. Hagyományőrző rendezvényekre is nagy az igény és nagyon jó ötletek merültek fel 2021 tavaszára.

Kifejtené nekünk bővebben, hogy milyen hagyományőrző rendezvényeket terveznek?

A Gödény-halom ápolását hagyományőrző rendezvények keretében kívánjuk elvégezni. Eltűnőben lévő készséggé vált napjainkban a férfiak kaszálása és mivel fokozottan védett a halom területe mi itt kézi kaszálással fogjuk rendben tartani a halmot a nemzeti park munkatársainak szakmai iránymutatása mellett. Nagyon jó hangulatú egész napos családi rendezvényt tudunk a munka köré felépíteni lovas kocsival, versenyekkel és bográcsozással. Aki már látott aratást az tudja, milyen látványos amikor 25- 30 ember fehér ingben egyszerre kaszál. Én biztos elmegyek megnézni a családommal.

Kik az egyesület alapítói?

Nagyon színes a tagság. Van köztünk nyugalmazott katonatisz, pilóta, még nehézatlétikai olimpikon is. Jellemzően békésszentandrási üdülőtulajdonosok és helyi vállalkozások. Még nem tekintem véglegesnek az alapító tagságunkat de már most megközelítőleg 200-an vagyunk.

Kik végzik majd a szakmai munkát?

Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel számos turisztikai szakember van a sorainkban, akiknek évtizedes tapasztalata van szervezési és értékesítési területeken. Én az online felületek kialakításával és működtetésével fogom segíteni az egyesület munkáját.

Milyen tagdíjakkal kell számolniuk a belépőknek?

Jelképes 1000 forint az éves tagdíjunk. Aki ezen felül is akarja támogatni a munkánkat, az bármikor tehet felajánlást. Én egymillió forintot ajánlottam fel az első év működési költségeihez, mert itt igazán hasznos dolgok valósulhatnak meg. Úgy érzem, példaértékű a tagjaink lelkesedése és most éppen erre a lelkesedésre van szükség, hogy leküzdjük a nehézségeket.

Milyen, a TDM-tagsághoz hasonló előnyöket tud majd nyújtani az új egyesület?

Nem ismerem teljes mélységben a szarvasi egyesületi tagság kínálta előnyöket és azt sem, hogy a mi tagjaink fizetnek-e tagdíjat a szarvasi egyesületnek, de a TDM más tevékenységet folytat mint mi. A békésszentandrási egyesületben mi az üdülősori útépítések előmozdításán és új turisztikai elemek létrehozásán dolgozunk. Ezek kézzel fogható célok, amik sok munkával járnak és mi erre koncentrálunk. Sok sikert kívánunk a TDM-nek a képviseleti munkájukban, ők mind nagyon szimpatikus emberek.

Nincs szó versenyhelyzetről sem, mert teljesen más területen és eltérő célkitűzésekkel dolgozik a két egyesület. Belépéskor nem kérdezzük meg, hogy ki milyen egyesületnek a tagja. Úgy gondolom ez nem is tartozik ránk. Aki egyetért a szentandrási egyesület céljaival és be akar lépni azt mi tárt karokkal várjuk. Aki pedig támogatni kíván minket az megteheti ezt felajánlás formájában.

A képen dr. Lesfalvi Balázs mellett bal oldalon Mr. T, jobb oldalon Drew Pritchard, a nagy sikerű Discovery Channel sorozat műsorvezetői Békésszentandráson, és a stáb tagjai. A Salvage Hunters csapata másfél éve forgatott Békésszentandráson és Szarvason, amikor az itteni régiségkereskedőket és portékáikat mutatták be a világnak.

Fotó: Gallicoop Instagram

Lilakáposztás fasírt pulykasonkával

Nagy-Szklenár Zsuzsanna és Sutyinszki Zoltán igazgató

Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetés Nagy-Szklenár Zsuzsanna részére