in ,

Téli üzemmódban a Körösvölgyi Állatpark

A vaddisznók etetése zajlik a Körösvölgyi Állatparkban (Fotó: Urbancsok Éva)0
A vaddisznók etetése zajlik a Körösvölgyi Állatparkban (Fotó: Urbancsok Éva)

Bár a Körösvölgyi Állatpark átmenetileg zárva tart, azért az Anna-liget csendjében az itt élő állatokról történő gondoskodás egy percre sem szünetel, az állatgondozók háttérmunkája folyamatos.  A több, mint ötven féle állatfaj, több száz egyedének ellátása, etetése, almozása, kezelése állandó munkát jelent ilyenkor is.

Az állatok jólétéért 6 fő állatgondozó felel, akik természetesen a téli időszakban is igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni. A téli etetés, almozás egészen más kihívásokat állít a gondozók elé, mint az állatok nyári ellátmányozása. Már az ősz végi időszakban elkezdődik a bővebb takarmányozás, ami a hidegebb napokra történő felkészülés során megadja a jószágok kiváló kondícióját. Ilyenkor jónéhány faj, a természet rendje szerint jelentős zsírréteget halmoz magára. A hideg időben a test fűtésére használt energia miatt a táplálékigénye is megnő az állatoknak. Az emelt fejadagok mellett, a takarmányozás jellege is változik ilyenkor. A nyáron bőséggel rendelkezésre álló lucernát és kaszált füvet télire a lucerna széna és a gyepszéna váltja fel. A friss zöld szezonális hiányában nagyobb hangsúlyt kapnak a különféle abraktakarmányok, gabonafélék és táp keverékek is. A különleges táplálkozású jávorszarvas nyaranta például túlnyomórészt leveles fűz hajtásokat fogyaszt, amit télen a faháncs, a fakéreg, egy speciális zsiráftáp, árpa, répa és alma helyettesít.  Fagyos időben az állatpark állatainál naponta többször is cserélni kell a hamar befagyó ivóvizet, ami a táplálkozásnál is fontosabb létszükség.

A vadon élő állatok a természetben is igyekszenek száraz, szélvédett helyeken pihenni. Állatparki körülmények között ezt mesterségesen, a fedett állatházak és a kiadós almozás biztosítja. A vaddisznók, szarvasok, alá több pótkocsi száraz avarral, megint más fajoknak illatos gyepszénával almoznak ilyenkor a gondozók, melybe olykor még maguk az állatok is „besegítenek”. Az odakészített alomanyagból a borzok például jelentős szénamennyiséget a föld alá vonszolva, saját maguk bélelik ki földalatti kotorékukat, a mókusok pedig a mókusház faodvainak szigetelését szintén önállóan végzik. A téli „üzemmódban” működő állatpark számos vadon élő állatot is a biztonságos, táplálékbő területre vonz. Az állatpark be nem fagyó tavát vad réce seregek, gémfélék látogatják. A szénából a vadon élő őzek, mezei nyulak számára is jut eleség. Képes összeállításunk segítségével tekintsenek be Önök is az átmenetileg zárva tartó Körösvölgyi Állatparkba.

Forrás: kmnp.hu

Fotó: Babák Zoltán0

Vízkeresztkor indulnak segíteni az angyalok az Ótemplomból

Dr. Kozma György megkapja az első oltást a Békés Megyei Központi Kórházban (Fotó: Facebook)

Elkezdődött a szarvasi egészségügyi dolgozók oltása