in

A lovak nélkül soha

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

A lótartás egykor hozzátartozott a vidéki, így a szarvasi ember életéhez is. Kapcsolatuk nem merült ki a szoros egymásra utaltságban, társként tekintettek egymásra. A településen még ma is él a hagyomány, amely egyben számos roma családban az egyik legfontosabb – olykor pedig egyetlen – bevételi forrást jelenti. Mi az oka, hogy magyar ember eltávolodott ettől az igavonó négylábútól, illetve az idő múlásával hogyan alakult át a roma családoknál a lótartás? – többek között erre a kérdésre keresi a választ a Köztünk élnek. A 15 részes rádiós magazinműsor első részében a roma lótartás témakörét járja körbe, kezdve Domán Imre hagyatékából ismert írásos anyaggal, a lótartás jelenlegi helyzetén át egészen a megváltozott tartási célokig és értékesítésig.

Mivel a kérdésről meglehetősen hiányosak az ismereteink, a Rádió Szarvas által sugárzott műsor elsősorban jelenlegi lótartókkal folytatott beszélgetésekre, interjúkra támaszkodik. A téma egyik szakértője Urbancsokné Pljesovszki Ildikó, aki rámutat a lótartással együtt járó sokrétű tudás felhalmozására, családösszetartó erejére és gazdasági vetületére.  Mellette megszólal Rostás Zsolt és fia, Ödön is, akik nemzetékről nemzedékre örökítették tovább a lótartás mesterségét. Hozzájuk hasonlóan Romhányi Tiborné és Bakró Mária Magdolna is sok tapasztalatot halmoztak fel, lovakkal kapcsolatos tudásukat még gyermekként, nagyszüleiktől, szüleiktől tanulták.

– A ló a remény, az élet, azokkal vagyunk megszokva – fogalmazott a vele készült interjúban, ami arra utal, hogy a szarvasi roma családok ma sem tudják elképzelni lovak nélkül a boldogulást.

Ugyanakkor rendszeresek a nem megfelelő tartás és az állattartásból eredő sajátságok miatt a konfrontációk a többségi társdalommal és az önkormányzattal. A település vezetése közel húsz éve foglalkozik a problémával, s erre vonatkozóan rendelet is született. Hogy mindez mennyire volt célravezető, s milyen hatással volt a lótartókra? – egyebek mellett erre is kitér a 30 perces magazinműsor.

A Köztünk élnek című rádióműsor első részét január 11-én, 12 órai kezdettel hallgathatják meg a Rádió Szarvas hullámhosszán.

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00185 azonosítószámú, Köztünk élnek című projekt támogatási összege 2 804 278 Ft. A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(x)

Az M44-es épülő Tisza-hídja (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén elkészülhet az M44 Lakitelek-Tiszakürt közötti szakasza

Fotó: Babák Zoltán0

Szintet léptek karateversenyzőink