in

A babonák köztünk élnek?

Ki az, aki még megfogja a gombját, ha kéményseprőt lát, vagy hisz a fekete macska láttán bekövetkező balszerencsében? Valószínűleg egyre kevesebben. A ma élő szokások csupán töredékei annak, amit elődeink gyakoroltak. A szarvasi szlovákság életét valamikor átszőtték a hiedelmek. Mind a gazdasági évhez, mind pedig az emberi élet kiemelt szakaszaihoz számos babona kötődött, melyek többsége tapasztalati úton alakult ki.

A Köztünk élnek magazinműsor következő részében a babonák témakörét járja körbe. Írásos forrásanyagként Krupa András: Hiedelmek, varázslatok, boszorkány címe könyve szolgál, amely a békéscsabai, csanádalberti és tótkomlósi szlovákok hiedelmeit veszi górcső alá, öt nagy kategóriába rendezve. Wéberné Hanzó Teréz néprajzos magyarázatul ad arra, mi az oka a hiedelemvilág széles tárházának, s mekkora szerepet töltött be a múltba.

Ezek az emberek többségében nem voltak írástudók, ellenben magyarázatot kerestek a világ jelenségeire. Ez vezetett a babonák kialakulásához. Igyekeztek a vetés, aratás, állattartás eseményeit is ezekkel a hiedelmekkel befolyásolni. Nem csak a pozitív kimenetelről szerettek volna gondoskodni, hanem az őket ért negatív eseményeket is így próbálták értelmezni – összegzi a kutatók egybecsengő véleményét.

A műsor külön figyelmet szentel a szerelemmel, házassággal kapcsolatos hiedelmekre, amik széles spektrumon mozognak. Frankó Anna, a szarvasi Szlovák Önkormányzat elnöke elárulja, hogy a várandóság idején mik voltak a tiltott cselekedetek, ha valaki el akarta kerülni a kopasz baba születését. Kiderül az is, miért nem szabadott disznótorban húshoz érnie a kismamának, vagy mi történt, ha pl. eperlevél hullott a leendő édesanyára.

A hallgatók megtudhatják azt is, mit kell tenniük ahhoz, ha gyermeküknek gazdag életet szeretnének, illetve hogyan óvhatjuk meg az újszülöttet a rossz szellemektől, betegségektől. Emellett olyan elfeledett babonák is felevenednek a magazinban, amelyek egy-egy személyhez vagy testrészhez társulnak. Némelyik közülük a mai napig jelen van. Az egyik legismertebb, ha valakinek viszket a bal szeme. Őt köztudottan szerencse éri.

A műsorban elhangzanak versrészletek is, Varga Viktor és Gábosné Décsi Beáta tolmácsolásában.

A tizedik részt január 22-én, 12 órai kezdettel hallgathatják meg a Rádió Szarvas hullámhosszán.

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00185 azonosítószámú, Köztünk élnek című projekt támogatási összege 2 804 278 Ft. A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(x)

Lerepül a hülye fejetek

Szarvasi házidöntő a Magyar Karate Ligán