Gémes Tibor, a Szent Klára Gyógyfürdő vezetője egy korábbi felvételen (Fotó: Hegedűs Éva)
in

Azért a víz az úr

A víz az éltető erő. Nemcsak az emberi test számára alapvető szükséglet, hanem lelki táplálék is, amely feltölt, segít relaxálni és kikapcsolódni. Szarvason mindig is meghatározó szerepet töltött be a víz, legyen szó annak természetes formájáról vagy termálról. Az utóbbi a településen a Szent Klára Gyógyfürdőben koncentrálódik, ahol a kikapcsolódás, sport és gyógyászat is jelen van.

A Köztünk élnek következő része a szarvasi fürdőkultúra témáját járja körbe, amelynek a török korig nyúló gyökerei vannak. Dr. Demeter László elárulja a hallgatóknak, hogy milyen volt az első, palánkvár mellett kialakított fürdő, ill. hogyan hódoltak egykor a víz szeretetének az itt élők. Mesél arról is, hogy a Szent Klára Fürdőnek helyet adó, 1903-ban kialakított épület miként szolgálta ki a helyiek igényeit, s miben különbözött utódjától.

A fürdő újkori története 2004. szeptember 25-én kezdődött, amikor átadták a felújított falakat. Gémes Tibor, a Szarvasi Gyógy-Termál Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója érinti az előzményeket is, melynek kapcsán az akkori képviselő-testületnek komoly döntést kellett meghoznia. Ezt követően képzeletben végigkalauzol mindenkit a fürdőn, s bemutatja főbb részeit és szolgáltatásait.

A műsorban bemutatjuk azokat a személyeket, egyesületeket is, akik második otthonukként tekintenek az intézményre. Köztük Darida Andrást, a SZUSE (Szarvasi Úszósport Egyesület) elnökét, aki az újjászerveződött fürdőélettel szinte egyidőben alapította meg a szervezetet. Mint elmondta, eleinte az úszás, a vízilabda népszerűsítése és az utánpótlás nevelés is cél volt, mára az oktatás és a szabadidőport kapják a legfőbb hangsúlyt. Megismerhetik a hallgatók az oktatók, Zalán Csaba és Gácsi Ágnes sportmúltját is, akik arról is őszintén beszélnek, milyen sikereken és nehézségeken keresztül vezetett idáig az útjuk.

Szó esik a Szent Klára Fürdő költségvetéséről és turizmusban betöltött szerepéről is. A Kft. vezetője kendőzetlen őszinteséggel beszél arról, hogy bár az intézmény évek óta veszteséges, fontos értéket képvisel az itt élők egészségmegőrzése, a sport és a kikapcsolódás terén. Emellett optimistán tekint a jövőbe, bízva abban, hogy az intézmény belátható időn belül egyebek mellett kültéri gyógymedencével bővülhet.

A Köztünk élnek 13. részét január 27-én, 12 órakor hallgathatják meg a Rádió Szarvas hullámhosszán.

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00185 azonosítószámú, Köztünk élnek című projekt támogatási összege 2 804 278 Ft. A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(x)

Új lendületet vesz Hartay, és…

Szív küldi Békésszentandrásról