in ,

Az arborétum hullámhosszán

Fotó: Babák Zoltán

Ha Szarvas, akkor először szinte mindenki Magyarország legnagyobb és egyik legszebb gyűjteményes kertjét említi. A Szarvasi Arborétumot, vagy ahogyan sokan ismerik, a Pepi-kertet a Bolza család alakította ki még az 1800-as években. Örökségüket ma is sokan csodálják, szerepe pedig még inkább felértékelődött a 21. századi, rohanó és urbanizálódott ember számára.

A Köztünk élnek magazinműsor következő része arra vállalkozott, hogy bemutassa a nyolcvankét hektáron elterülő kert közel másfél évszázados múltját. Kiderül az is, milyen növényritkaságoknak nyújt helyet a terület, illetve tudják-e pótolni az elöregedett, kipusztult fákat. Emellett megismerhetik azokat a személyeket is, akik évtizedek óta a háttérben dolgoznak azért, hogy a kert megőrizze pompáját.

Dr. Hanyecz Katalin mesél arról, hogyan jutottak el az olasz gyökerekkel rendelkező alapítók Szarvasra, s minek köszönthető, hogy végül végérvényesen otthonuknak választották a vidéket. Bevezeti továbbá a hallgatókat a dendrológiai gyűjtemény öt nagy egységébe, melyek közül a legismertebb a Pepi-kert. A fenntartásról kiderül, a kert sorsa a családot követően rendkívül hányattatott volt. Ennek ellenére mindvégig igyekeztek megőrizni a Bolzák által hátrahagyott örökséget.

Megszólal Somlyai Márta, aki 25 éve főkertészként vigyáz a növénygyűjteményre. Elárulja, mi volt a nagy elődök fő rendezési elve, s beszél a kert legkülönlegesebb növényfajairól is. Érdekességként elhangzik, hogy vannak köztük olyanok is, amelyek ültetéskor még igazi kuriózumnak számítottak, mára azonban széles körben elterjedtek.

A magazinműsorban szó lesz arról is, hogy a természeti érték karbantartását mindössze egy maroknyi csapat végzi. A 20 fős dolgozói létszám (7 kertész) közül a leghosszabb időt Babecz István töltött el a fák gondozásával. A kert munkatársa több mint három évtizede került ebbe a munkakörbe, s azóta nem tud elszakadni a környezettől. Mellette megismerhetik Nagy Róbertet is, akinek finoman megmunkált faalkotásai is emelik a kert fényét.

Kugyeláné Décsei Mónika az arborétum kommunikációs munkatársa a kert turizmusban betöltött szerepére világít rá. Egyebek mellett az is megtudhatják, hány fő fordul meg évente a fák alatt, s milyen fejlesztések járultak hozzá a Pepi-kert népszerűsítéséhez. A legjelentősebb ezek közül a Mini Magyarország Makettpark, amelynek részleteivel Bukovinszky Béla ötletgazda ismerteti meg érdeklődőket.

A Köztünk élnek 14. része január 28-án, 12 órakor kezdődik a Rádió Szarvas hullámhosszán.

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00185 azonosítószámú, Köztünk élnek című projekt támogatási összege 2 804 278 Ft. A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(x)

Ön leülne egy kávéra egy teraszra?

Javában készülnek kézilabdázó lányaink