in , ,

Ötdanos a szarvasi karatésok edzője, Ruzsinszki György

Ruzsinszki György és az öt dant bizonyító diploma (Fotó: Babák Zoltán)

Nemrégiben kapta kézhez az ötödik danfokozatot elismerő honosított diplomáját Ruzsinszki György, korábbi válogatott karateversenyző, többszörös magyar bajnok, későbbi válogatott edző, a szarvasi karateversenyzők jelenlegi mestere, aki mind a Magyar Karate Szakszövetségben, mind a honto-ryu stílusszövetségben évek óta fontos tisztségeket tölt be.

Elmondta, hogy a magyar karatéban kétszintű egy danvizsga elismerése. A fokozatot a stílusszövetségnél lehet megszerezni, amit aztán az államilag elismert ernyőszervezet, a Magyar Karate Szakszövetség akkreditál. Kilenc dan a legmagasabb fokozat amit eddig hazánkban megítéltek, ezt elévülhetetlen érdemei elismeréseként kaphatja meg valaki, mint Antal János, aki Magyarországon meghonosította a karatét.

Dan diploma az 5. danról.

Lovász György révén 1991-ben került a kapcsolatba a japán harcművészettel. Azóta nem telt el napja szeretett sportja nélkül, amely azóta életformájává vált. Az ötödik dant mérföldkőnek tekinti az életében, háromévtizedes karatemúltja elismeréseként tartja számon.

“A harminc év karatéban eltöltött idő kimondva soknak tűnhet, de mit sem apadt a sportág iránti szeretetem. Ma is teljes mellszélességgel állok bele minden új feladatba, s örömömre szolgál, ha egy-egy új projektet sikerre vihetünk. Így jött létre kezdeményezésemre tavaly a vidékbajnokság, vagy az idén a koronavírus-helyzetre válaszul a Magyar Karate Liga, ami példaértékű összefogás a hazai sportéletben”, tett hitet szűnni nem akaró lendületéről és a sportág iránti elkötelezettségéről Ruzsinszki György.

“Visszatekintve az elmúlt időszakra, elég sok területet megjártam. A korosztályos válogatott, majd később a felnőttek edzőjeként tevékenykedtem összesen hét éven keresztül. Ezidő alatt számos szép eredménnyel gazdagítottuk a magyar karate dicsőségtábláját. Legutóbb a dél-alföldi régió és a vidéki karate összefogását bízta rám az elnökség, ami egy izgalmas és fejlesztésre alkalmas terület. Tele van szép kihívásokkal, ahol a többi térségi központot irányító  kiváló partnerekkel működhetek együtt közös célunk, a vidéki karate fejlesztése ügyén.

Nyáron új feladatra kérték fel a stílusszervezetben is. Egykori mesterének, Buda Höningnek sajnálatos hirtelen halála után kényszerűen megváltozott a honto-ryu szövetség vezetése: az elnök Alexander, a legidősebb fia lett, aki felkérte Ruzsinszki Györgyöt alelnöknek azzal a feladattal, hogy koordinálja a szervezeten belüli sportszakmai munkát. Buda Höning korábban Gyuri mestere volt, gyakran megfordult városunkban is, segítve a ifjú sportolóinkat.

“Buda sensei szellemiségét követve igyekszem a szervezeteken belül a versenysportoló fiatalok fejlődését segíteni. Ez neki is mindig szívügye volt, munkásságával nagyban hozzájárult a magyarországi versenykarate fejlődéséhez”, fogalmazott az immár ötdanos mester. 

Az országos szintű feladatok mellett azonban továbbra is kiemelten fontosak számára a szarvasi karatecsapat napi szintű edzése, menedzselése.

“Megtiszteltetés számomra, hogy ebben töretlenül együtt dolgozhatok első mesteremmel, a 6. danos Lovász Györggyel, akitől szintén rengeteget kaptam, és ezt igyekszem tovább adni a tanítványaimnak. Nagy elismerése munkánknak, hogy a minisztérium döntése alapján városunkban létesülhet az első regionális olimpiai karateközpont az országban. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen kiváló és tehetséges sportolókkal foglalkozhatok. Mindent elkövetek azért, hogy őket a tőlem telhető legjobb képzésben részesítsem. Számos eredmény igazolta már eddigi erőfeszítéseinket, de úgy gondolom, hogy még szebb jövő áll előttünk, ami engem is napról napra motivál és versenyben tart”, zárta hazai vizekre evezve az ötdanos Ruzsinszki György.

Korán lopott, gyorsan lebukott

Várják az új pályázati kiírásokat Csabacsűdön